Бившият национал и изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла беше гост в предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT. Той коментира назначението на Любослав Пенев начело на „червените“, промените, които той е направил, откакто е поел отбора, както и за предстоящия финал за Купата на България срещу Арда.

Илиев говори още за ситуацията в Лудогорец и Левски, както и генерално в българския футбол.


„Манталитета е много важен. Любо Пенев е страхотен професионалист. Виждаме промените в двата му мача дотук. Предвидих този резултат и да вземем Купата. Няма да имаме проблеми с Арда, когато Любо Пенев е начело. В ЦСКА липсват точно такива фигури в ръководството. Мисля, че се представиха много добре. Той вкара много професионализъм, много тактика и офанзивен футбол. Тепърва ЦСКА ще показва по-висока класа, но ръководството трябва да издържи повече и ще той ще направи един европейски отбор“.

„Тактически отборът играе съвсем различно. Доста промени направи Любо Пенев и в състава. Освен първото място, всичко друго е провал. Това вкарва Любо в отбора. Той не може да промени за 10 дни толкова, но смени стила и манталитета на отбора. ЦСКА изглежда добре за българското първенство, но все още не отборът, който харесват феновете. Има още да се работи. Нямаме победа срещу отборите от Топ 5. Но нито Берое, нито Локо Пловдив, нито Арда победихме“.

Илиев засегна темата и за Лудогорец и наставника на тима Валдас Дамбраускас:

„Не само той, кой го е взел там. За мен той е един от много слабите треньори в България. Смениха доста чужденци, но те закъсняха и със смяна на поколението и със футболистите. Безобразно слаби футболисти в защита. Тази година Лудогорец е толкова слаб, колкото не е бил никога в последните 10 години. Това беше шансът да се възползваме в първенството. Нямаме вече шанс, но можем да променим доста в последните мачове“.

„Голям коз, финал. Арда направиха един сериозен клуб от провинцията и работя много професионално. Не може обаче Арда да е проблем за ЦСКА. Минимум с два гола ще победим. Не съм притеснен от загуба от Арда. Ако си в ЦСКА, освен Купата да вземеш, всичко друго е загуби, несериозно е“.

„Лудогорец всяка година доказва, че е №1. Тази година имахме шанс, но може би закъсняхме с Любо Пенев. Имаме много добри футболисти, имаме човек, който дава много добри пари. Нямаме такива проблеми като Левски да съществуваме. Никога не съм чул, че Гриша Ганчев се оттегля официално. Нека да не коментираме това. Няма човек, който да дава 15 милиона и да се оттегли така. Той обича ЦСКА и ще се бори за това да стане шампион. Уцели и добрия треньор. Няма как да станем шампиони, но, ако ни помогне Левски и още някой, вярата крепи човека. Вярваме, че ще сме втори. Не виждам как ще напусне. Това беше моментен изблик на бизнес или на некоректност на част от феновете. Сериозен човек е, за да се предаде. Не се предава лесно той. В ЦСКА и Левски е добър този треньор, който бие, побеждава и взима медалите. Когато с Любо паднахме от Ботев на „Армията“, нормално да се търсят промени. Сега бие и е №1. Ако този мач го бяхме загубили, беше на кантар пак да се върне в Царско село“.

„Защо се коментират само парите в Левски? Излезе информация, че Левски разполага 15 милиона за годината. Нещо има там, което не е в ред. Имам информация, че доста сериозни бизнесмени наливат пари в Левски. ЦСКА и Левски никога няма да останат без спонсор. Барселона има 1 милиард задължения. Партизан Белград и Цървена звезда имаха по 100 милиона задължения и държавата им помогна. Защо държавата да не помгне и на Левски, и на ЦСКА? Това е бизнес. Футболът е бизнес. Левски и ЦСКА винаги изкарват пари. Подписват се безумни договори. Менажирането и управлението не е на ниво и в двата клуба. Преди една седмица от 22-ама играчи имаше един българин. 17 чужденци имаше. Това са заплати, апартаменти, коли, самолетни билети, осигуровки, данъци“.  

„Там битката е кой ще разпределя парите от ФИФА и УЕФА, а не за промени в българския футбол. Промените трябва да дойдат от клубовете. Докато в Изпълкома са собствениците на клубовете, няма шанс. Всеки от Изпълкома се обажда на съдиите. Тормозът над съдиите е безобразен. В България пет клуба имат пари да съществуват, другите оцеляват като уреждат мачове. Защо искат да се увеличи лигата? Точно заради тези неща. Трябва да променим структурата на българския футбол. Всеки собственик влияе на съдиите. Кошмари в детско-юношеския футбол. Не може един клуб в България - Лудогорец да има единствен хубава база. Не може Царско село да има по-добра база от Левски и ЦСКА. Ние имаме по един, двама българи в състава“, каза Илиев.

Цялото интервю с Георги Илиев можете да видите във видеото.