Отборът на Ботев Пловдив задълбочи кризата в ЦСКА, побеждавайки тима на „червените” като гост в първи полуфинален сблъсък от турнира за Sesame Купа на България. „Жълто-черните” се наложиха с 1:0 под непрестанния дъжд на стадион „Васил Левски” и взеха минимален аванс преди реванша в Пловдив. Отвеният двубой ще се играе на 1 май.

Единствения гол в мача вкара Уме Емануел секунди след подновяването на играта след почивката. Срещата в столицата бе белязана и от много грозен момент през втората част, когато капитанът на гостите Ивелин Попов и Браян Kордоба от ЦСКА се сбиха след единоборство в центъра на терена, а спорът между двамата бързо прерасна в меле между всички играчи. В крайна сметка реферът Драгомир Драганов изгони и двамата футболисти, оставяйки двата тима с по десет души

start-photo.bg
100 снимки

Двубоят на стадион „Васил Левски” започна при доста сериозен дъжд, а още в първите минути на срещата си пролича, че новият наставник на домакините Стамен Белчев е заложил на нова схема на игра в сравнение с досегашния наставник Нестор Ел Маестро. ЦСКА излезе в схема на игра 4-2-3-1, а атаката на „червените” поведе Джонатан Линдсет.

Още в 4-ата минута домакините стигнаха до първия си корнер в мача, който обаче не доведе до опасност пред вратата на Хидайет Ханкич. Минута по-късно Тобиас Хайнц имаше възможност да обстрелва вратата на гостите, пращайки топката покрай вратата, но веднага след това главният рефер отсъди нарушение в нападение. В 10-ата минута Данило Асприял пробва късмета си с далечен шут, но топката рикошира в тялото на защитник в „жълто-черно” и не затрудни стража на гостите.

Четвърт час след началото на срещата домакините стигнаха до свободен удар в близост до наказателното поле на Ботев. Топката бе центрирана в наказателното поле, но не последва изстрел към вратата. Последва нови центриране, този път от левия фланг, Ханкич успя да избие, но само за да прати кожното кълбо на пътя на Асприля. Нападателят на домакините се подхлъзна, но въпреки това успя да стреля, пращайки топката в левия страничен стълб на вратата.

Следващата добра ситуация за гол отново се разкри пред домакините. След изпълнение на корнер отдясно на вратата, отбраната на Ботев не се справи по най-добрия начин и топката попадна в Улаус Скаршем пред пеналта. Норвежецът овладя и стреля много силно, но и неточно.

Най-добрата възможност за „червените” от началото на мача дойде в 32-ата минута. Улаус Скаршем се оказа абсолютно сам на дъгата на наказателното поле, нагласи топката на десния си крак и стреля към вратата, къде стражът на гостите не помръдна. За негово щастие обаче, изстрелът на Скаршем не попадна в целта и премина встрани от десния стълб.

Така след едно постно първо полувреме на стадион „Васил Левски” и без нито един точен удар във вратата на „червените”, двата тима се оттеглиха на почивка при резултат 0:0.

Втората част започна отлично за гостите от Ботев Пловдив. Не бяха изминали и тридесет секунди игра след подновяването на играта и Уме Емануел откри резултата с първия точен удар за гостите в мача.

Емануел бе изведен с прекрасен пас от Ивелин Попов, напредна и пусна топката покрай Густаво Бусато. Първоначално страничният рефер вдигна засада и попадението не бе зачетено. След щателна проверка с ВАР обаче, Драгомир Драганов посочи центъра, след като получи информация, че Емануел е бил на една линия с Юрген Матай.

Веднага след гола за „канарчетата” Матай можеше да сгреши фатално, след като не успя да се справи с Брахими. Играчът на гостите обаче не успя да се възползва от шанса пред себе си.

В 58-ата минута бе изключително близо до това да удвои преднината си. Футболистите на Душан Керкез организираха показна атака, като Ивелин Попов отново изведе Уме в наказателното поле. Атакуващият футболист на гостите задържа топката и изчака включване на Балогианис отляво, подавайки топката му. Той от своя страна центрира към Брахими, който се размина с топката и не успя да стреля.

В 62-ата минута напрежението на терена ескалира внезапно. При наглед безобидно единоборство в центъра на терена между Браян Кордоба и Ивелин Попов, двамата се спречка сериозно, а прекреканията им бързо прераснаха в меле между всички играчи на терена. Част от щабовете на двата тима също нахлуха на терена. В крайна сметка Кордоба и Ивелин Попов бяха изгонени с директни червени картони и оставиха своите тимове в числено намалени състави.

Едва четвърт час преди края на редовното време ЦСКА успя да направи нещо интересно пред вратата на Ботев Пловдив. Скаршем получи отляво и проби, за да комбинира със своя сънародник Джонатан Линдсет, който бе оставен непокрит на изгодна позиция в наказателното поле. Линдсет обаче пробва удар с левия крак, но не уцели добре топката и я прати в аут.  

В заключителните минути на мача домакините имаха претенции за дузпа, които обаче не бяха уважени от главния рефер. Шакич получи отдясно и центрира във вратарското поле, където Джонатан Линдсет бе притиснат от трима бранители на Ботев Пловдив. „Червените” претендираха, че нападателят е бил изблъскан, но реферът Драгомир Драганов прецени ситуацията като нормално единоборство.

Минути над добавеното време в срещата, Станислав Шопов пропусна последния шанс за ЦСКА в мача. Той реши да стреля от далечна дистанция, но Хидайет ханкич внимаваше и със сетни усилия успя да избие топката в ъглов удар.

FT • ЦСКА – БОТЕВ ПД 0:1

0:1 Уме Емануел 46'

Първи ½-финал, Sesame Купа на България

Стадион: „Васил Левски”, София

Рефер: Драгомир Драганов

ЦСКА: 1 Густаво Бусато, 2 Юрген Матей 🟡, 22 Енес Махмутович, 13 Браян Кордоба 🔴 , 15 Тибо Вион, 21 Амос Юга, 26 Марселино 🟡, 30 Данило Асприля (8 Станислав Шопов 67'), 14 Тобиас Хайнц (17 Емануел Шакич 67;), 7 Улаус Скаршем, 10 Джонатан Линдсет

Резерви: 25 Димитър Евтимов, 5 Брадли Де Нойер, 23 Илиан Антонов, 27 Лазар Туфегджич, 9 Фернандо Каранга, 4 Мено Кох, 3 Сайней Санянг 

Старши треньор: Стамен Белчев

Ботев Пловдив: 1 Хидайет Ханкич 🟡, 5Джонас Там, 6 Дилан Мертенс, 7 Мохамед Брахими (4 Ехидже Укаки 74'), 10 Ивелин Попов 🔴, 15 Джеймс Етоо 🟡, 17 Николай Минков 🟡, 19 Антоан Конте, 20 Антонио Калдерон, 31 Уме Емануел 38 Константинос Балогианис

Резерви: 32 Матвей Игонен, 9 Мартин Секулич, 16 Самюел Акере, 18 Димитър Папазов, 28 Янис Карабельов, 30 Лъчезар Балтанов, 40 Кристиан Нвачукву, 79 Атанас Чернев

Старши треньор: Душан Керкез