Новият национален селекционер на България Красимир Балъков коментира, че е на 99.9% наясно със състава за гостуването на Чехия. Специалистът ще направи официалния си дебют начело на „трикольорите“ в първата квалификация за Евро 2020 срещу селекцията на Ярослав Шилхави. Бившият треньор на Етър изрази мнение, че шансовете са 50/50 и изрази надеждите отборът му да покаже на терена онова, което са тренирали в седмицата преди сблъсъка. 

По време на официалния брифинг чешки журналист върна Балъков на онази среща между същите съперници отпреди 18 години, когато „лъвовете“, в чиито редици и е и Бала, губят с 0:6. На питане какви спомени пази от въпросния двубой, българският селекционер лаконично и с лека усмивка и намигване отвърна, че не помни нищо.  

Чехия посреща България в петък (7 юни) от 21.45 часа на „Дженерали“ в Прага. 

„Тръпката е специфична и интересна за мен. Няма нещо по-различно. Вече 15 години съм треньор, нямам проблеми. Надявам се да няма напрежение в отбор, защото това е най-важно за мен в утрешния ден“, започна Балъков.

„Разбира се, че ще има изненади. И при нас има много нови хора и ние искаме нещо ново да покажем. Но всъщност футболът е един и същ. Това, че не се познаваме добре, не значи, че ще спечелим мача. Тежък из а двата тима мач. Надявам се все пак ние да имаме малко повече късмет“.

„Имаме 24 футболисти с нас. Никога не съм правил и давал мнение индивидуално за футболистите. Всички са еднакво важни. Това дали ще започнат тримата (Ивелин Попов, Тодор Неделев и Кирил Десподов), не е моментът да казвам. Ще видите утре“.

Красимир Балъков

източник: LAP.bg

„Почти 99.9 % съм наясно със състава. Има още една тренировка да мине. Иначе нямам проблем със състава. Наясно съм. Когато дойде време, ще ви го кажа“.

„Има леки проблеми, които не са решаващи за този мач. Мога да кажа, че всички са здрави. Но все пак имаме два мача и трябва да внимаваме дори с леките проблеми при някои от играчите“, продължи Балъков.

„Нямам притеснения. Надявам се да мине всичко по план, по който сме работили близо седмица. Това е малко и много време. Нека мине мачът и тогава ще мога да ви кажа нещо повече“.

„Няма никакви спомени от онова 0:6 преди 18 години между България и Чехия“, каза с лека усмивка селекционерът.

„Отборът на Чехия има много качествени и добри футболисти. Има двама играчи в средата на терена, те са изключително опасни. Павелка и Сучек, имат бързи играчи по бековете. Изповядват динамичен футбол. Ние трябва да се напаснем и да опитаме да затворим двата фланга. И Патрик Шик не на последно място. Един от топ играчите на Чехия и с него трябва да се съобразим. Ние обаче си имаме наша концепция и се надявам повече с нея да се съобразяваме и те с нас“.

„Стандартните ситуации са изключително важи и в дефазнивен и офанзивен план. Не е тайна, че всеки треньор иска да стои добре в защита и да има възможности и в атака при статичните ситуации. Ако го използваме като вариант, ще е много добре, ако не от нормална игра трябва да постигнем това за което сме дошли. Дали треньорът на Чехия няма да иска да си спомня за този мач, нека да мине срещата. Дано имаме късмет. Този мач е важен и за нас и за тях, ще бъде от тактическо естество ще бъде тежък мач. Но пак казвам, ако имаме късмет и ни се получат нещата, може да се поздравим с успех“.

„Има много нови състезатели и много контузени, както и в отбора на Чехия. Ние нямаме друг шанс, освен да сме оптимисти. Трябва да предадем на играчите самочувствие, да създадем концепция и да я предадем на играчите и желанието на играчите да постигнат нещо в този мач. Това е важно не само за тях, но и за цяла България“.

Красимир Балъков

източник: LAP.bg

„Мисля, че мачът е 50/50. Голяма роля ще изиграе и кой ще има по-голям заряд, кой ще иска повече победата и късмет , разбира се. Но може да се каже, че Чехия е фаворит в момента. Да се надяваме, че след мача ще може да кажем нещо друго“, продължи Балъков.

„Надявам се да успеем да покажем поне малко, понеже работихме здраво тази седмица – искам да имаме по-добро притежание на топката. Не искам да търсим постоянно дългите топки, игра за втора топка. Искам да играем футбол. Зависи много и от противникът, но мисля, че имаме играчи, които могат да го правят. Имам мои лични идеи на базата на противника и искам да ги реализирам. Определено искам отборът ми да притежава по-солидно топката и да създава по-опасни атаки и ситуации, от които могат да бъдат отбелязани голове“, коментира за финал Балъков.

Още:

Сърмов: Дано оправдая очакванията на селекционера

Треньорът на чехите: Нормално е да сме под напрежение

Капитанът на Чехия: Искаме да започнем добре, борим се за второто място