Навръх 133-годишнината от Съединението на България родния национален отбор записа победно начало в Лигата на нациите. При дебюта в новата надпревара на УЕФА "лъвовете" изстрадаха успех с 2:1 навън срещу Словения в група 3 от Дивизия С. С два гола в Любляна се отличи бившият играч на Левски Божидар Краев, а ключови изяви имаше и вратарят Пламен Илиев.

Хубчев: Няма да се заблудим

Ивелин Попов: Не бяхме перфектни, имаше грешки в играта

Селекцията на Петър Хубчев показа доста позитивни моменти в играта си на стадион "Стожице", но трябва да се отчете, че в по-голямата част от мача бяхме принудени да се браним срещу настъпателните словенци. Краев откри резултата още в 3-ата минута, но още преди паузата Миха Зайц изравни за домакините. През второто полувреме превесът на Словения стана дори по-явен, но при единствената ни по-опасна атака отново Краев беше точен в 59-ата. До края Илиев на вратата показа геройски изяви, а срещата ще се запомни с официалните дебюти на Ангел Лясков и Иван Горанов при мъжете.

Норвегия също стартира с победа в нашата група

LAP.bg
54 снимки

Мечтаното начало за България бе факт само след 3 минути игра. Божидар Чорбаджийски спечели висока топка в централния кръг и комбинира с Кирил Десподов в половината на съперника. Играчът на ЦСКА напредна през центъра и технично прокара паса си между краката на Рене Кърхин. Така кълбото попадна право на пътя на Краев, който от около 23-24 метра с топовен изстрел го изпрати към долния десен ъгъл. Топката срещна десния стълб и се оплете в мрежата.

Попадението определено смути домакините и те трудно организираха своите атаки. В тези първи минути нашият тим съумяваше да стои компактно на терена и умело затваряше пространствата, което ограничи офанзивните играчи на Словения до далечни удари. Нито един от тях не попадна в очертанията на вратата, а Пламен Илиев нямаше много работа.

Ние от своя страна пропиляхме обещаваща възможност в 27-ата минута, когато топката беше отнета от словенците около централния кръг. Ивелин Попов се понесе на скорост през центъра и после комбинира с бягащия вляво от него Краев. Играчът на Мидтиланд стигна до наказателното поле, където загуби ориентация и опитът му за центриране беше фрапиращо неточен.

Някъде след тази ситуация противникът започна да набира сила. Вербич и Кампл започнаха да получават топки зад гърба на нашите опорни халфове, които срещаха малко подкрепа от хората в предни позиции. Десподов, Неделев и Краев спряха да допринасят при играта в защита, а атаките на Словения започнаха да стават по-опасни.

Преди да противникът да изравни „трикольорите” изтърваха още една перфектна възможност за контраатака. Неделев успокои за миг темпото, за да даде добър пас по трева към съвсем непокрития по десния фланг Божидар Краев. Последният превзе терен и нахлу в наказателното поле, където обаче стигна твърде близо до Боян Йокич. В безсилието да намери решение Краев опита изстрел, който с лекота бе блокиран от капитана на Словения.

Домакинските фенове дочакаха своя миг в 40-ата минута. Тогава десният бек Скубиц се включи в предни позиции достави първото наистина хубаво центриране. Това се оказа напълно достатъчно за Словения, тъй като Миха Зайц се вклини между Георги Костадинов и Чорбаджийски, за да стреля неспасяемо с глава в горния десен ъгъл – 1:1.

На почивката селекционерът Хубчев взе решение да даде официален дебют на младия Ангел Лясков, който замени Васил Божиков като ляв бек. Не стана ясно дали рокадата е продиктувана от контузия или става дума за треньорско решение.

В същото време нашият вратар Пламен Илиев беше призован да се намесва по впечатляващ начин в 53-ата минута. Незнайно защо Ясмин Куртич бе оставен да напредне твърде необезпокояван отляво. Халфът нахлу в наказателното поле и от 17-18 метра изпрати прецизен шут към далечния горен ъгъл. Илиев се разтегна максимално и с ефектен плонж изби в корнер.

Домакините натискаха и натискаха, но голът падна в тяхната врата. В 59-ата минута Ивелин Попов с външен фалц метна отличен диагонален пас над цялата защита за тичащия отляво Краев. Вратарят Белец се стрелна напред да пресича подаването и стигна първи до кълбото, но не го задържа под свой контрол. Напористият Краев се пребори за него и на празна врата нямаше как да пропусне – 1:2.

Оттук нататък започнаха тежките минути, защото Словения опита всячески да ни постави под натиск. В 65-ата минута имахме късмет, че Шпорар не успя да нанесе по-успешен шут по чудесното центриране на Кампл. Лясков в последния миг разбалансира нападателя, който се хвърли на шпагат и от 7-8 метра отклони към вратата, ала право в ръцете на Илиев.

В началото на финалния четвърт час Илиев имаше далеч по-критични изяви. В 75-ата минута влезлият само преди малко Тим Матавж използва ръста си и взе високата топка пред Чорбаджийски. С гръб към вратата 29-годишния таран отклони коварно към долния ляв ъгъл, а Илиев плонжира и изби.

Само две минути по-късно Матавж бе изведен зад гърба на нашата защита, а засада нямаше. Пламен Илиев следеше играта и моментално хукна извън наказателното поле. Вратарят на румънския Астра Гюргево се хвърли на самоотвержен шпагат и прекъсна пробива на Матавж. Таранът се оказа в позиция да се бори за топката, но първо бе затворен от Чорбаджийски, а сетне и Бодуров дотича, за да отнеме.

Дълбоко в 5-минутното продължение на срещата и късметът ни покри при 8-ия и последен корнер за Словения. Капитанът Йокич центрира отляво по атаката, а Матавж се извиси на първа греда и с глава продължи движението на топката зад гърба си. Бенямин Вербич изскочи на позиция да засича точно пред вратарското поле и зле прецени летежа на топката. Крилото на Динамо Киев не успя да нанесе изстрел, а Иван Бандаловски елиминира опасността с изчистване далеч напред.

Така България потегли с три точки при участието си в Лигата на нациите. В неделя на "Васил Левски" приемаме другия тим от нашата група, който победи в първия си мач - Норвегия.

СЛОВЕНИЯ – БЪЛГАРИЯ 1:2

0:1 Божидар Краев 3'

1:1 Миха Зайц 40'

1:2 Божидар Краев 59'

Словения (4-2-3-1): Вид Белец - Нейц Скубиц, Алиаж Струна, Миха Мевля, Боян Йокич /к/ - Рене Кърхин (66' - Роман Безяк), Ясмин Куртич - Кевин Кампл (83' - Амир Дервишевич), Миха Зайц, Бенямин Вербич - Андраж Шпорар (73' - Тим Матавж)

Селекционер: Томаж Кавчич

България (4-2-3-1): Пламен Илиев – Иван Бандаловски, Божидар Чорбаджийски, Николай Бодуров, Васил Божиков (46' - Ангел Лясков) – Георги Костадинов, Симеон Славчев – Тодор Неделев (82' - Иван Горанов), Божидар Краев (72' - Мартин Райнов), Кирил Десподов - Ивелин Попов /к/

Селекционер: Петър Хубчев

Стадион: „Стожице” (Любляна, Словения)

Главен съдия: Давиде Маса (Италия)