Капитанът на националния отбор на Танзания Мбвана Самата сам е поискал да пропусне приятелския турнир FIFA Series 2024. По тази причина соченият за най-добър футболист на тима няма да се изправи по-късно днес срещу България. Двубоят от е 15:00 часа в Баку, Азербайджан, и ще можете да го проследите в развитие в Gong.bg.

Според местните медии има смесени чувства в отбора на Танзания заради решението на Мбвана Самата да поиска почивка. Временният старши треньор Таифа Старс е приел молбата на играча.

Любопитното е, че той е съотборник на Кирил Десподов в ПАОК.

Мбвана Самата e на 33 години и играе като нападател.

Илиев назова какво иска да вижда и отсече: Ако мислим само за резултата, ще е проблем

В клубния футбол е защитавал цветовете на Йънг Африканс и Симба, двата най-големи клуба в страната. Освен това преди да заиграе в ПАОК е бил под наем Антверпен и Генк. Но по-интересната част от биографията му е от периода 2020 – 2023, когато се е състезавал за Астън Вила и Фенербахче.

България търси първа победа при Илиан Илиев срещу Танзания 

На 20 януари 2020 г. Мбвана Самата подписва договор за четири години и половина с клуба от Висшата лига. По този начин той става първият танзаниец, подписал за клуб от елита на Англия. Трансферната такса, платена на Генк, е 8,5 милиона паунда.

Самата дебютира за клуба 8 дни по-късно при победата на Вила с 2:1 във втория мач от полуфиналите за Купата на лигата над Лестър Сити, резултат, който подпечата мястото на клуба във финала на турнира.

На 1 февруари 2020 г. Мбвана Самата вкара при дебюта си в лигата за Астън Вила при загубата с 1:2 от Борнемут.