Английските медии продължават да раздухват до невиждани пропорции расисткия скандал на мача между местния национален тим и България в понеделник вечерта в София. Срещата на два пъти беше прекъсвана заради расистки изблици на шепа фенове от трибуните и в крайна сметка "трикольорите" ще отнесат тежка санкция за тях. 

На Острова обаче се изкараха "кръстоносци в битката с расизма", а от там идват и все по-големи вопли срещу УЕФА, която според най-тиражното издание на Албиона - таблоида "Сън" - не пазела достатъчно борците за правда на зеления терен. 

"Англия е благословена с група от млади играчи, които кръстоносци, решени на всичко, за да надделеят в борбата срещу расизма в световен мащаб. А в лицето на селекционера Гарет Саутгейт ние имаме умен, ярък и водещ посланик на тази неравна битка, който засрамва с действията си много политици по света", пише "Сън" и продължава с хвалебствията. 

"В София в понеделник вечерта всички тези хора направиха родината си горда, когато не отстъпиха от позицията си и на два пъти прекратиха мача с България, карайки група от жалки неонацисти да напуснат стадиона посрамени", пише таблоидът и впоследствие иска по-голяма защита на звездите си, които според него стават много често жертва на подобни действия в Европа. 

Изданието твърди, че "английските кръстоносци" водят тази битка с расизма още от 2002 г., откогато постоянно са обект на нападки в Европа. "Сън" изброява десет случая на расизъм срещу местния национален отбор, като последният от тях е в София, като отбелязва, че в 9 от тях са замесени балкански страни, най-често България, Сърбия и като цяло страни от Бивша Югославия. 

Изданието отбелязва, че за деветте случая с наказание за расизъм, насочен към английски футболисти на международно ниво, глобите са "смешните 350 хил. паунда" и твърди, че битката на УЕФА за изкореняване на този проблем "явно не дава резултат" и пледира за по-жестоки наказания за расизъм, като се започне от България.