Централният защитник на ЦСКА Николай Бодуров заяви, че се надява никой от неговите съотборници да не подцени предстоящия мач срещу Ботев Пловдив в Първа лига заради предстоящото дерби срещу Левски. Опитният бранител даде пространно интервю за Дарик радио, в което сподели, че във футбола никога не е имало смисъл да правиш сметки за няколко мача напред. Бодуров обсъди в откровен разговор ниското ниво на родното първенство, къде се коренят проблемите и надява ли се на нов трансфер зад граница

- Ники, завърна се в българското първенство след доста дълго отсъствие. ЦСКА играе, побеждава, катери се в класирането. Как се чувстваш ти отново в България?
- Как се чувствам... Окей съм на този етап. По принцип знаете, че по-хубаво от България няма. Това важи за всички, които играят в чужбина. Там отиваш за пари. Чувствам се щастлив, годината ми тръгна изключително добре. По-щастлив не мога да бъда на този етап, оставам спокоен. Трябва да продължаваме да побеждаваме и да радваме феновете.

- Променил ли се е много футболът от времето, в което носеше екипа на Литекс, спрямо това, което завари сега в България?
- Ами честно казано, мисля, че нивото е паднало. Поне от това, което аз виждам. Може и други хора да коментират, аз не ангажирам никого с моето лично мнение. Нивото мисля, че е паднало на футбола. Лудогорец виждаме какво прави – играе добре в Европа, което е хубаво за родния футбол, но като цяло нивото е паднало. И това се дължи не толкова на слаби футболисти, колкото на организацията. Говоря за терени, водене на тренировки, начин на живот и други неща. На тези терени, с тези школи и тази организация трудно можем да вървим нагоре. Просто без пари не стават нещата, ако трябва да си говорим истината.

- Ти как се чувстваш в ЦСКА? Ново място за теб, въпреки че голяма част от хората в ръководството ги познаваш. Все пак си в един от двата гранда на България.
- Чувствам се много добре. Чест е да играя за този отбор, честно казано. Това е един от двата най-добри отбора в България. Познавам доста от момчетата, играл съм с някои, с другите се запознах на място. Аз нямам проблем с това. Усещам се спокоен и на мястото си. Трябва да питате другите как се чувстват с мен, защото на тях им е по-трудно (смее се).

- Стартирахте с две победи. Лично ти очакваше ли това?
- Аз лично винаги излизам за победа, няма значение срещу кой и къде играем. Честно казано, очаквах да победим. Знаех, че ще бъде трудно, играл съм на стадионите в Стара Загора и Варна (има предвид Каварна, където се проведе мача срещу Черно море – б.р.). Хубавото е, че в крайна сметка излязохме победители. Ако има някой, който не очаква да победи, не знам за какво излиза на терена. Ти, ако очакваш загуба или хикс... Гледам да не проявя неуважение към по-малките отбори. Тук във всеки мач се играе за победа. Няма значение къде си, с кого си и така нататък.

- Ще се хвана за последните ти думи. Какви са личните ти цели и може би отборните, които сте си поставили, защото Лудогорец е доста напред в класирането?
- Ами да, така е. Лудогорец е безспорен шампион тази година, няма кой да ги спре. Моите амбиции и тези на отбора са във всеки мач да играем, да се раздаваме, да играем за феновете. Футболът е за тях в крайна сметка. Ако няма фенове, няма смисъл да се играе тази игра. Хората това искат да виждат – себераздаване на 100 процента. Няма как да бием във всички мачове, това е ясно, но е важно да има себераздаване и феновете да го виждат. Накрая пилците се броят напролет, както се казва. Минимумът е участие в евротурнирите.

- Идва мач с Ботев Пловдив, може ли той да остане малко встрани с оглед предстоящото дерби с Левски?
- Според мен не. Аз постоянно си говоря с момчетата, че следващият мач е най-важният. Не мислим 2,3 или 5 мача напред, защото не е ясно дотогава какво ще стане. Всеки мач, все пак, дава 3 точки. Първо играем срещу Ботев, живот и здраве, дано победим. Те са качествен отбор, няма да е лесно, но ние ще се стараем да победим. После ще го мислим мача с Левски, като дойде. Дотогава мислим само за Ботев.

- Тоест няма някаква предварителна настройка у теб за дербито в събота?
- Не. По принцип се надявам да няма при всички футболисти. Във футбола винаги следващият мач е най-важният. Не може да мислиш за 5 или 10 мача напред. Няма смисъл да правиш сметки. Както казах – всеки мач дава максимум 3 точки, дано побеждаваме, пък ще видим накрая с точките докъде сме.

- Ти каза, че най-хубаво е в България, но все пак си във футболна възраст, която ти позволява още едно излизане в чужбина. Фикс-идея ли ти е това, цел ли ти е?
- Фикс-идея в никакъв случай не ми е. Просто ако ми е писано, ще изляза. Ако не ми е... Най-важното е да съм жив и здрав, семейството ми да е също живо и здраво. Разбрал съм, че не всичко е пари на тоя свят. Защото като умре, никой нищо не взима в гроба. Най-важното е да сме живи и здрави. Ако ми е писано и решил Господ да изляза, ще се радвам да играя навън още 1-2 години. Ако не, не е проблем да остана в България. Определено мога да играя още. Както се гледам и се чувствам, мога да играя навън още 1-2 години, като знам нивото. Всичко обаче е въпрос на късмет.

- Последен въпрос. Ти си голям късметлия, стана татко наскоро. Това е голяма отговорност. Какво значи това за теб? Помага ли ти детето да се концентрираш върху футболните си изяви?
- Това е най-щастливият миг в живота ми. Най-голямото щастие, което съм изпитвал в живота си досега, е това нещо. Аз съм си го искал, в това е смисълът на живота. Затова казах, че годината ми тръгна изключително добре и не може да стане по-добре. Определено съм много по-спокоен, не се изнервям толкова лесно, а когато се нервирам, започвам да си гледам снимки, клипчета и веднага се успокоявам. Действа ми изключително успокояващо и релаксиращо. Едно дете е само от полза за живота на човек, осмисля всичко.