На специална пресконференция в Пресклуб „България” бе представена книгата на Христо Янев „Единственият начин”. Директорът на издателство „Лексикон” Йордан Антов заяви, че за първи път в историята на световната литература бивш футболист и настоящ треньор издава трилър.

„С Христо ме запозна Игор Марковски, който е голям цесекар. Още в началото му казах обаче - да знаеш, че съм от Левски. Потомствен левскар съм и ако книгата ти не е добра, няма шанс да пробиеш. Помолих го му да ми изпрати две страници от книгата си, прочетох ги  и ми се видяха интересни. Предложих романа на издателството, но те не го харесаха. Футболистите по принцип не се славят с особен интелект, затова Христо ме изненада. Попитах го какво го кара да пише, а той ми отговори - "някои играят табла и карти, а мен ме кара отвътре да пиша". Тези негови думи ме трогнаха. В крайна сметка след много труд и дисциплина  стана добра книга. Прочел съм доста книги и заради работата, и заради това, че обичам да чета. Запознат съм отлично с трилърите и фантастиката. Смея да твърдя, че книгата на Христо Янев е на европейско ниво и за мен това наистина е българският трилър на годината ", коментира Йордан Антов, цитиран от pressclubbg.com.

„Това е стремглав екшън трилър, написан по всички правила на жанра и наистина се чете на един дъх. Вече има интерес от чуждестранни издателства и се надявам книгата да бъде преведена и издадена и в други страни”, каза още Антов.

Христо Янев пък добави, че има идея да напише книга и за футбола, но не художествена, а документална, най-вече за това, което се случи с ЦСКА в последната година.

Янев сподели още, че е замислил и започнал да пише романа когато е бил футболист в Гърция. „Една нощ се събудих в два часа  с готова идея и я записах. След това доста често се събуждах през нощта и писах до 7-8 часа сутринта. Идеята ми е напълно оригинална, често пъти спирах и обмислях написаното, благодаря на моята приятелка, която ме подкрепяше през цялото време и ме свърза с професионални редактори и издатели. Имаше много трудности – и при писането, и при редактирането, благодаря много на г-н Антов, че ми повярва и ме подкрепи”, каза Христо Янев.

Посланието, което иска да отправи със своя роман е че всеки, каквото и да прави, трябва да го прави със страст.

Янев, който в момента е старши треньор на Нефтохимик, подчерта, че като футболист в ЦСКА е бил доста надменен, но когато е заиграл  във Франция, е останал впечатлен от отношението на другите към него, че оценяват хората не по това как изглеждат, а как си вършат работата.