Равенството не е опция. Победата е всичко, което има значение. Такъв е залогът в голямото дерби между ЦСКА и Левски в 30-ия кръг на Първа лига.

Срещата стартира в 17.15 часа на Националния стадион „Васил Левски” и, както винаги, можете да я проследите минута по минута в GONG.BG. Мачът ще бъде излъчен в пряко предаване по DIEMA SPORT, а също и онлайн чрез PLAY DIEMA XTRA.

ЦСКА-Левски: Ще бие, няма да бие...

И двата отбора не влизат в ключовия сблъсък в идеална форма – „сините” загубиха с 0:2 от Лудогорец в предишния кръг, докато „червените” претърпяха поражение с 2:3 през седмицата в първи полуфинален мач срещу Ботев Пловдив за Купата.

Строги мерки за безопасност в столицата преди Вечното дерби

Разликата в точките е 6 в полза на ЦСКА, което обаче никога не е било решаващ фактор. В редиците на „червените” със сигурност ще има промени, но не само заради умората. Опорният халф Жанио Бикел е наказан заради червения картон, който получи под тепетата, а плеймейкърът Тиаго Родригес е под въпрос. Очаква се Валентин Антов да се върне в игра, след като получи почивка за двубоя срещу „жълто-черните”. 

Грешка и грешници, вина и виновници за Левски и ЦСКА

В шестте кръга след предишната загуба с 0:1 от "сините" ЦСКА спечели 6 точки повече от вечния си съперник, като дори не допусна гол в послединте си 4 двубоя за първенство.

При Левски ситуацията откъм контузени състезатели изглежда малко по-лоша. Валери Божинов, Серджиу Буш, Седрик Унтонджи и Еркебулан Сейдахмет до един лекуват различни травми. Вторият капитан Иван Горанов е наказан, но старши треньорът Георги Дерменджиев може да разчита на Луи Нганиони за позицията на ляв бек, след като французинът се завръща след изтърпяно наказание.

Пенев: Няма да спра да се занимавам със съдиите, ако продължават по този начин

Любопитен факт е, че Левски никога досега не е печелил повече от 2 победи над вечния си съперник в рамките на един сезон, докато ЦСКА има 4 от 4 възможни пред 2013/14 г.

В навечерието на срещата треньорът на Левски Георги Дерменджиев сподели: „Искам съдиите да ги оставим да свирят нормално, много ги коментираме преди и след мачове, нека да ги оставим да свирят това, което виждат. Любо Пенев е добър треньор, той умее добре психологически да въздейства на играчите, да им намери добре позициите, има визия за отбора, качеството на игра значително е подобрено на ЦСКА, затова смятам, че трябва да направим добър и зрелищен мач.”

Дерменджиев похвали Пенев и заяви: Не участваме в заговори, оставете съдиите

Наставникът на „червените” от своя страна не подмина темата за съдийството. За главен рефер на двубоя е назначен Станислав Тодоров.

„Не искам да се занимавам със съдии, БФС и така нататък. Те трябва да си гледат работата. Няма да спра да се занимавам обаче, ако продължават по този начин. Няма как, не се предавам, до последно. Тези хора пречат по този начин. Действайки по този начин, пречат и те го знаят. Лошото и жалкото е, че го правят нарочно. С цел”, каза Пенев.