ЦСКА ще съдейства отново за провеждането на международен треньорски футболен семинар, който ще се проведе на 15 и 16 април в комплекс "Царско село".

В него по покана на организаторите ще се включат треньори от "Академия ЦСКА", а в практическите занимания по време на семинара за втора поредна година ще участват "червените" юноши старша възраст с треньор Ивайло Станев.

"Чуждестранните специалисти са останали впечатлени от нашите таланти през миналата година и поради тази причина ги поканиха отново", съобщи официалният сайт на ЦСКА.

Цели на събитието са представяне на съвременните тенденции, перспективи и насоки за усъвършенстване на тренировъчния процес, както и създаване на нови контакти.

Темите, които ще бъдат разглеждани, са: структура и философия на детско-юношеските школи, както и на представителните отбори на Фортуна Дюселдорф и Борусия Дортмунд; кондиционна тренировка; техника; тактика. 

Семинарът се провежда под егидата на Българската треньорска школа по футбол към БФС и участието в него дава възможност да бъде подновена валидността на треньорските футболни UEFA Pro, A, B, C - лицензи, както и лиценз за кондиционен треньор.

Лектори на събитието ще бъдат популярни немски специалисти: 

1. Ерих Рутемьолер
73-годишният в момента изпълнителен директор на футболния клуб Фортуна Дюселдорф е една основна фигура в немския футбол. Фактът, че е един от осемте удостоени с почетната награда "Lebenswerk" футболни специалисти, редом до Ото Раихагел, Отмар Хитцфелд, Юп Хайнкес и други на немския футболен съюз говори сам по себе си, че става въпрос за човек, допринесъл много за развитието на футбола в Германия. Специалист, обучавал треньори като Юрген Клоп, Томас Тухел и много други. Бившият шеф на треньорската школа по футбол в Кьолн към ДФБ (DFB) е работил в продължение на години успешно на различни позиции, например като треньор в отбори от националните юношески формации на Германия, както и като треньор на представителните отбори на Кьолн и Ханза Рощок. В Англия през 1996 година печели европейската купа по футбол, като помощник треньор на Берти Фокс.

2. Петер Шрайнер
Футболен треньор с над 25 години (бивш треньор на старшата възраст, координатор и отговорник за развитието на футболните таланти в детско-юношеската школа на Шалке 04. Футболисти, тренирали под негово ръководство: Месут Йозил, Мануел Нойер, Юлиан Дракслер, Бенедикт Хьоведес, Макс Майер, Лерой Сане и други, автор на много книги и лектор в над 25 страни.

3. Себастиан Геперт
Младият специалист работи като старши треньор на U17 към футболната академия на Борусия Дортмунд. Миналият сезон става шампион на Германия след победа на неговия отбор с 3:2 във финала срещу Байерн Мюнхен. Тази година е приет в курса за "Про лиценз" към немската треньорска школа по футбол. Правил практика при първия отбор на Борусия Дортмунд под ръководството на треньора Лусиен Фавр.

4. Александър Улбрих
Дипломираният спортен учен към университета в Бохум, специалност футбол, работи от дълги години като кондиционен треньор. В момента съчетава работата като научен сътрудник към спортният университет в Бохум, отговорник на отдела за кондиционна подготовка и анализ на кондиционното състояние на топ атлети от различни видове спорт, както и като кондиционен треньор към втория отбор на Борусия Дортмунд.

5. Джулиан Рабе
31-годишния Джулиан Рабе е завършил магистър по спортна наука в Университета в Кил. В момента работи като кондиционен треньор на U19 в Борусия Дортмунд. Работил е за отбори като Унион Берлин (2-ра лига), Халешер (3-та лига) и Холщайн Кил (2-ра лига). Има опит като асистент изследовател в университета Мартин Лутер Хале. Изнася лекции на теми: диагностика на футболистите и планиране на кондиционна тренировка в различни немски университети.