ЦСКА приема Черно море в един от най-интересните мачове от осмия кръг на Първа лига. Срещата е по-късно днес, от 20:00 часа на „Българска армия“, като ще може да бъде следена с Gong.bg, PLAY DIEMA XTRA, DIEMA SPORT и по Дарик радио.

В предходния кръг „червените“ направиха 0:0 в Ботев Пловдив на „Коматево“, докато варненци победиха с 2:0 другия пловдивски тим в елита – Локомотив. В класирането „червените“ заемат второто място със 17 точки, а при успех ще изместят Левски, който е на две точки пред тях, поне до изиграване на двубоя на „сините“ със „смърфовете“ в неделя. „Моряците“ са пети с 12 пункта.

У дома си „армейците“ ще се постараят да продължат силната си серия от домакински победи. Евентуален успех бе би бил седми от началото на сезона във всички турнири на „Армията“.

Междувременно тимът воден от Илиан Илиев, се представя силно в гостуванията си от началото на кампанията. Съставът от морската ни столица не познава вкуса на поражението далеч от дома си, като при визитите си до момента е записал една победа и две ремита.

В щаба на домакините Нестор Ел Маестро включи в групата новото попълнение Али Соу, който заменя контузения се Рафаел Енрике. С лека травма е Стойчо Атанасов, а извън сметките остава Жеферсон.

При гостите Илиан Илиев няма да може да разчита на Патрик Андраде, който има оплаквания. Извън групата остават и Георги Китанов и Мартин Костадинов. След травма се завръща Стефан Станчев.

Главен съдия на мача ще бъде Стефан Апостолов.

Ето още факти около този двубой:

• Последното нулево равенство на червените на „Българска армия” бе точно срещу варненци на 23 февруари т.г., когато начело на моряците бе отново Илиан Илиев, армейците направиха 0:0 и в последния си мач в първенството – срещу Ботев Пд в Коматево.

"Червените" взеха Али Соу, който ще играе с № 21.

• След 7 кръга ЦСКА е отборът с най-добра защита – допусна само 2 гола във вратата си, което е най-добрият старт на тима в това отношение от есента на 2009 г., когато с Любослав Пенев начело червените инкасираха първи гол чак в 7-ия кръг (2:1 над Монтана).

• ЦСКА е единственият тим в лигата с пълен актив от точки при своите домакинства (4 победи от 4 възможни), но варненци не са допуснали гол в последните си 3 шампионатни срещи.

• С 0:0 в Борисовата градина в предишното си гостуване на ЦСКА Черно море прекъсна черна серия от 6 поредни загуби в първенството от армейците, за последно би червените преди близо 5 години – на 3 ноември 2013 г. с 2:1 на „Тича” след пълен обрат.

• Лидерът на Черно море Георги Илиев стана шампион на България с ЦСКА през 2007/08 г. и има 56 мача и 3 гола с червената фланелка, докато в сегашния състав на армейците няма нито един, който да е бил първенец с клуба от Борисовата градина.

• След пауза от година и 6 дни варненци отново имаха свой представител в А националния тим – Радослав Василев. Предишните бяха Александър Цветков и Атанас Зехиров на 3 септември 2017 г. при загубата с 1:3 от Холандия в Амстердам. Василев е едва осмият „моряк” с гол, като сред реализиралите попадения за А отбора е и Георги Илиев.