Огромен скандал се развихри от вчера в Словакия и в центъра му се оказа шампионът Спартак Търнава, чийто треньор Нестор Ел Маестро ще поеме родния ЦСКА от следващия сезон. Властите в страната потвърдиха, че е стартирало разследване за това дали титлата на местния гранд за сезон 2017/2018 всъщност не е купена. Ако това се окаже вярно, местните медии без никакво съмнения твърдят, че това ще бъде най-големият корупционен скандал в историята на словашкия футбол.

Сръбският специалист успя да изведе Спартак Търнава до шампионското отличие в местното първенство след 45-годишна пауза. Първи обаче сайтът topky.sk индикира, че развръзката е била предварително нагласена. От клуба веднага контрираха с офциална позиция, че подобна атака граничи с лудостта и отрекоха за участие в каквито и да е корупционни схеми.

Изданието sport.sk на свой ред добавя, че органите на реда са получили сигнал далеч преди края на шампионата за поне един манипулиран в мач, завърши при 0:0 (имената на отборите не бяха оповестени). В момента действително е стартирано официално разследване, чийто резултати могат завинаги да оставят черно клеймо върху футбола в страната.

От свои източници sport.sk е научил, че разследването касае два клуба, които са участвали челната 6-ица, където титлата се оспорва през втория етап от първенството подобно на родната Първа лига. Става дума именно за шампиона Спартак Търнава, спечелил трофея с преднина от 5 точки пред Слован Братислава, и финиширалият на 6-ата позиция Ружомберок.

Според topky.sk разследването касае разнищването на корупционна схема, в която са участвали повече от едно лица, представляващи „оперативен интерес” за полицията. Медията се е добрала до част от текстовете в разследването, в които конкретни имена не присъстват, но остава впечатлението, че въпросните заподозрени са добре известни на властите заради „криминалната си дейност в специфична област”. Сега разследващите концентрират действията си върху откриването на документи или информатори, които да хвърлят повече светлина върху потенциалната престъпна схема.

От публикацията става ясно, че всичко се прави по поръчка на „нов господар”, който официално няма никаква роля в Спартак Търнава. „След като този човек става част от влиянието върху мачовете и предвид неговото минало, започват обаждания на играчи и им се предлагат подкупи, за да играят по определен начин в конкретни срещи”, се казва още в наученото дотук. По тази линия властите стигат до извода, че става дума за човек „с позиции във футболните среди”, което значи, че „никой няма желание да тръгне срещу него”.

За въпросния „кукловод” се твърди, че е имал среща с футболист на Ружомберок преди мач срещу Спартак Търнава. Той прилъгал играча, че иска да се срещне с него относно „футболна възможност”, а след това му предложил 5000 евро с конкретни задания за мача. Въпросният играч, който вече е дал показани, отказал да приеме офертата. Събеседникът му обаче я повторил и дори обещал помощ с кариерата занапред, като добавил, че тимът му така или иначе няма шанс да спечели, защото реферите вече били „инструктирани”.  Дори това не убедило футболиста да съдейства, а от другата страна имало молба към него да забрави целия разговор.

Той обаче постъпил по съвсем друг начин – обявил всичко пред клуба и отбора, а след това оттам информирали и Словашката футболна асоциация. След това въпросът бил придвижен към Националната криминална агенция, откъдето стартират мащабното разследване.

От sport.sk твърдят, че е имало поне още две подобни срещи с футболисти на други отбори, на които също е бил предложен подкуп.

Към момента от местната Футболна лига, която администрира шампионата отказват официален коментар по темата, изтъквайки очакваното изявление от страна на местната футболна централа.

Ако се докаже, че Спартак Търнава е спечелил титлата благодарение на подобна подмолна схема, отнемането на трофея би било най-несъществената част от наказанието. Клубът може да се окаже изхвърлен от професионалния футбол, а друго вероятно следствие би било изключването му от евротурнирите за години наред.

Още по темата:

Кой е Нестор Ел Маестро?

Стилът на Ел Маестро: Катеначо до дупка

Това не е обикновен треньор - вижте как празнува Ел Маестро!

Ел Маестро искал в Германия, но се разминал с Унион Берлин