Наставникът на ЦСКА Нестор Ел Маестро беше гост в предаването "Домът на футбола" в ефира на DIEMA SPORT. Той говори за актуалните новини около "червените", както и за предстоящия двубой с Ботев Пловдив. Той даде и своята равносметка да отминаващата вече 2018 година и представянето на "червените" до този момент

"Изиграхме доста мачове, в някои от тях се представихме добре в други не чак толкова. Като цяло не съм доволен, защото в ЦСКА целите са възможно най-високите, а в момента сме далеч от постигането им. От друга страна обаче не мога да кажа, че съм твърде разочарован, защото още преди да дойда знаех, че ще бъде трудно. Ако говорим за евроучастието ни, то не се класирахме за груповата фаза на Лига Европа, но смятам, че цялостното впечатление което оставихме не е негативно. Всички помним двата мача с Копенхаген и начина по който се развиха тези срещи. В турнира за купата на България си осигурихме място на четвъртфиналите, а там ни очаква възможно най-тежкият съперник в лицето на Лудогорец. Гледаме на това което ни очаква в Разград, като на финал преди финала и се надявам, че ще се справим добре когато настъпи момента. Що се отнася до Първа лига надявах се на повече точки, но важното е че сме живи в битката за титлата", каза той в началото.

- Къде ЦСКА можеше да се справи по-добре в първенството до тук?
- Във всички мачове в които не спечелихме, определено можехме да се справим по-добре, това е сигурно. Въпросът който трябва да си зададем всички в клуба е - достатъчно добър ли е отборът, за да бъде шампион? Ако отговорът е – да, ако разполагаме с най-добрите футболисти в лигата, то тогава вината, че не сме на първо място е моя. Ако обаче отговорът е, че отборът не е достатъчно добър, за да стане шампион - тогава трябва да променим нещо, ако искаме да сме шампиони. А това е сигурно, всички в клуба искаме ЦСКА да стане шампион. Като цяло трябва да анализираме какво сме свършили добре и какво не, и не говоря само за себе си. Трябва да сме наясно, какви са целите, до колко реализирането им е постижимо и ако има виновни кои са те.

- ЦСКА няма победа срещу отбор от топ 5?
- Не ми харесва как хората гледат на статистиката. Всеки отбор заслужава уважение, и ако разделяме таблицата то трябва да го правим на първа шестица, а не на първа петица. И не само защото победихме Черно море, а Левски загуби срещу Черно море. Имам предвид, че всеки може да разчете статистиката така както му харесва. Но да се съсредоточим върху представянето ни срещу топ 5, това не е честно спрямо ЦСКА. Ако говорим за резултатите ни срещу топ 6, цифрите ни не са толкова лоши, но има какво още да желаем. Аз няма да се оправдавам, защото например- категорично играхме слабо в дербито, но ни очакват още три мача с Левски които знам, че ще изиграем далеч по-силно. Срещу Ботев и Берое също не играхме добре, но макар и да гостувахме във въпросните мачове не ги загубихме. За нас е изключително важно да продължим да работим и да се подобряваме. В неделя ни очаква труден мач с Ботев, и ако го спечелим както очаквам, нещата няма да бъдат фантастични, но ще изглеждат малко по-розово. Твърде лесно е да се говори за офанзивен и дефанзивен футбол. Аз обаче най-добре знам с какви футболисти разполагам и лесно мога да направи анализ кой ще ми бъде най-полезен за определен мач. В мачовете залагам на най-добре работилите футболисти през седмицата, а дали това е правилния отбор знаете какъв е принципът - ако сме били, знам съм бил прав, ако не спечелим обаче тогава всички имат идея как е трябвало да изглеждаме, включително и аз. Лесно е да говориш след мач, когато всичко е приключило. Ако някой каже, че не вкарваме достатъчно то смятам, че това не е оправдана критика, защото другите тимове не са вкарали много повече спрямо нас. Когато изибирам определена единадесеторка то е поради определени причини, защото смятам, че са най-добре подготвените за конкретен двубой.

- Мачът с Ботев Пд?
- Мина много време от мача в Пловдив и се надявам да се направили необходимите анализи. В неделя ще бъде напълно различен мач. Ще играем у дома, пред нашите привърженици което ще затрудни Ботев. Не си правим илюзии обаче, че ще бъде лесен мач, защото те са много добър отбор, който се намира в добра форма съдейки по резултатите. Очаквам от моите футболисти да излязат напълно концентрирани и мотивирани от първата минута за да спечелим убедително.

- Кой играч на Ботев би отличил - Тодор Неделев?
- Той е звездата в отбора им. Определено е играч, който изпъква със своите умения, това не е тайна. Намира се във фантастична форма и в неделя трябва да внимаваме с него.

- Би ли работил с Неделев в ЦСКА?
- Той е добър футболист, но това е всичко което мога да кажа. Доколкото знам, на този етап шансовете той да се превърне в играч на ЦСКА не са особено големи. Като цяло има и други футболисти в Първа лига, които смятам, че имат качествата да играят в още по-силни отбори. Както казах Неделев е един от най-вълнуващите футболисти в лигата, но това че е свързван с ЦСКА според е малко повече плод на спекулации от медиите колкото нещо наистина реално. Много са, не смятам да изреждам имената на всички, защото последствията могат да бъдат сериозни. Казвам го като генерално впечатление.  В България има добри футболисти, а Тодор е един от тях.

- Люпко Петрович?
- Той е легенда с изключително голям опит. Все още не сме имали много време за разговори, но се видяхме и разменихме приказки. И преди съм разговарял с него. Определено ще ни помогне много. Все още не съм много наясно в каква насока ще работи, но той разбира играта и познава обстановката в България, а това е изцяло позитивно за ЦСКА.

- Нещо което да го е разочаровало в българския футбол до тук?
- Не бих казал. Знаех къде идвам преди да подпиша, може би има някои изненади както позитивни така и негативни, но аз съм човек който умее да се адаптира към всяка среда. Чувствам се добре тук, може би не фантастично, но съм добре. Няма големи изненади, знам какво искате да изкарате от мен, но няма да го кажа.