Успех с 4:0 срещу Титоград осигури летящ старт на сезона за ЦСКА в Лига Европа. Четирима различни голмайстора, суха мрежа и „червена” еуфория за начало на футболната година. В петък вечер от армейците ще се очаква да пренесат положителните емоции и в родния елит, когато посрещнат на „Българска армия”- тимът на Етър в първия ден от сезон 2019-20.

За трети път в последните 4 сезона ЦСКА ще започне своята кампания в първа лига с домакинство, а в предходните 2 случая „червените” бяха безгрешни – срещу Славия и Локомотив Пловдив.

През кратката лятна пауза ЦСКА изигра 6 контроли, 4 от които бяха спечелени, а два пъти футболистите на Добромир Митов загубиха. По отношение на селекцията ръководството на клубът финализира привличането на общо 8 нови играча, а голяма част от тях оставиха добри впечатления с изявите си по време на подготовката. Освен това след периоди под наем в отбора се завърнаха Митко Митков и Пламен Гълъбов. Тъкмо роденият в Шумен защитник изигра над 40 мача в последните два сезона за съперника на ЦСКА в петък - Етър. За въпросната среща треньорския щаб на „червените” няма да може да разчита на контузените Енрике Рафаел, Иван Турицов, а Николай Бодуров остава под въпрос

Лятото на Етър от друга страна донесе много промени в тима от Велико Търново. След напускането на Краси Балъков се очакваше, че Станислав Генчев ще застане начело на отбора, но той премина в Лудогорец като помощник на Стойчо Стоев. Така се стигна до назначването за старши треньор на Росен Кирилов. Бившия защитник остави добри впечатления като предводител на Витоша Бистрица през изминалия сезон и запази мястото на „тигрите” в елита, но сега очакванията към него ще бъдат далеч по-сериозни.

Кирилов подсили своя състав с Христофор Хубчев, Светослав Ковачев, Йордан Апостолов както и миналите през ЦСКА – Никола Колев, Красимир Станоев и Александър Дюлгеров. Списъкът с напускащите обаче вероятно буди притеснения в част от привържениците на Етър, защото от града си тръгнаха основни единици като Георги Сърмов, Велко Батрович, Аласана Мане, Венцислав Василев, Александър Георгиев и гореспоменатия Пламен Гълъбов.

През сезон 2018/19 Етър вдигна високо летвата и стигна до финалния бараж за Лига Европа, а дали отбора на Росен Кирилов ще успее да поддържа високо темпо в хода на предстоящата кампания предстои да научим.

В своята предсезонна подготовка Етър изигра 5 приятелски срещи и спечели 3 от тях.

От 2017-та насам ЦСКА и Етър имат общо 4 официални мача от които „червените” се оказаха краен победител в 3 от тях. Каква ще бъде историята в петък в първия ден от новия сезон, остава да разберем.