Председателят на Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз Юрий Кучев коментира наложените наказания на вратаря на Славия Георги Петков и младата надежда на ЦСКА Кирил Десподов. Кучев обясни, че двамата са се помирили поне малко, но все пак бе откровен, че не вярва всичко в отношенията им да е изчистено напълно, най-вече заради големия заряд.

Както е известно, двамата национали отнесоха глоби в размер на 2000 лева за нарушаване на принципите на етиката и феърплея.

До всичко това се стигна, след като след загубата на „червените“ от „белите“ с 0:1 в двубоя от 17-ия кръг, Десподов заяви публично, че Петков е призовал съотборника си Сашо Александров „да му счупи краката“. Стражът отрече и така се заредиха серия коментари по темата преди изслушването пред Диципа.

„Разгледахме това, което се случи в 18-ия кръг и отложения от миналия кръг, извикахме двамата участници в инцидента, представители на отборите, длъжностните лица, проведохме доста сериозен разговор, включително и помежду си си говориха футболистите и екипите, с огледа на събраната информация от чутото и видяното налагаме санкции на двамата играчи за нарушаване на основополагащи принципи на етиката и футболната игра, налага им глоби от по 2000 лева. Считаме, че не е редно да ги лишаваме от състезателни права, но поведението и на двамата излиза извън тези принципи. Всеки имаше твърдения, но те бе бяха доказани изцяло и на двете страни, но бяха доказани достатъчно факти, които ни мотивират да вземем такова решение. Двама национали не е редно така да уреждат отношенията си, камо ли да имат такива отношения“, започна Юри Кучев.

„Мисля, че всичко, което се случва влияе негативно и на юношите, защото най-тежките наказания днес за U19“.

„Не съм казал, че Георги Петков е отправил тези думи. Има отправени реплики, има отправени думи. Нито са точно в този смисъл, в който казва единият, нито в смисъла, който твърди другия, Има закачка, но това, което си казахме на заседанието, трябва да си остане там“.

„Това, което бих могъл да кажа, е, че не можаха да докажат изказването „счупи му краката“. Не е нормално да казвам какво са казали двамата футболисти. Факт е, че и двамата имат какво да изчистят помежду си“.

„Дисциплинарната комисия не е помирителна, ако те решат…ние отправихме такива пожелания към тях, да изчистят отношенията си, още повече играят в националния. Това им влияе, влияе и върху отбора. Говориха и пред нас, влязоха двамата, мисля, че изчистиха част от твърденията, използваха силни средства, не е имало закани. Мисля, че и двамата се изясниха. Мисля, че според мен изясниха какво точно се е случило. Александър Александров също бе на заседанието. Не се е повлиял, той каза, че се е опитвал да предпази. Факт е, че е играл твърдо и бе наказан. Публична тайна е, че играчите се нахъсват, извършват се и тактически фаулове за накъсване на играта. Тези неща се изясниха вътре в залата и затова се стигна до такъв вариант на наказание“.

„Принципите на етиката и феърплея е нарушена и от двамата. Едно е да изтъкваш твърдения в публичните медии, друго е да докажеш това, трето е как влияят тези твърдения в общността. Така след като бяха разгледани всичко елементи на това кой какво каза, имахме сериозни разговори. Така че ограничавам се до това“, добави Кучев и отново подчерта: „Десподов и Петков са нарушили принципите на етиката и феърплея“.

„Искали сме всички видеозаписи – няма нещо, което да се чуе и да се докаже, това е казано и че по съответният начин някой е дал инструкция на друг. Имало е призиви за по-твърда игра, така да го кажа. Но това е нещо нормално. Няма отбор, който по време на среща да няма реплики по време на игра. Няма такъв отбор, камо ли в нашето първенство. Но това счупи му краката, няма какво…“.

„Поне успяхме малко да изчистим отношенията между Десподов и Петков. Нормално е, когато си съотборник с някого и трябва да разчиташ на него, това е напрежение, на база кой чул, какво разбрал. Изясниха се, но дали ще има подобрение, това е строго индивидуално. Има един виц за лошото чувство, надявам се, че до тук ще са тези отношение, а вече зависи от капацитета, интелигентността, толерантността на двамата състезатели. Не вярвам всичко да е изчистено, зарядът е сериозен, но все пак поне помежду им потиснахме емоциите, а после всеки може да твърди, каквото реши“, коментира още по темата Кучев.