Старши треньорът на ЦСКА Любослав Пенев даде емоционална пресконференция преди мача от Първа лига срещу Ботев Враца. Наставникът на „червените” буквално изригна с срещу управлението на Българския футболен съюз и съдийството в родния елит.

Тирадата на Пенев бе продиктувана от съдийските отсъждания в дербито с Черно море, което бе загубено от столичани с 0:2 във Варна.

„Футболната действителност в България не се променя. Тя се усложнява. Всичките тези проблеми идват от футболния съюз. Ние не напредваме, ние затъваме. Начело с президента и хората около него, те не спомагат за развитието на българския футбол. Бичуват, наказват, линчуват българския футбол. Страдат треньори, футболисти, дечица, които искат да бъдат национали. Страдаме от съдийството, което е основен проблем в българския футбол. Те съдиите трябва да бъдат изключително отговорни, те трябва да помагат на футбола, а не да му пречат. Има инструктаж. Първите 20 минути тази вълшебна тройка трябваше да покаже три жълти картона. Това, което се случваше не беше футбол. Това е основен проблем и той не е изчистен”, коментира Любослав Пенев.

„ЦСКА е основен конкурент и не му се позволява да играе. Във Варна не се позволи на ЦСКА да играе футбол. Кога коментираме съдиите? Те са основна част от футболната игра. Изключително много закъсня с картоните, рискува здравето на футболистите. Не знам, кой беше делегат, праща ми четвъртия съдия да ми каже, че не ми виждал в баджа. Много ми е интересно какво е писал в доклада. „Добро представяне, мисията изпълнена”. Този мач няма как да го загубим, ако няма тази пряка намеса, според инструкции. Няма как да завърши и наравно”, продължи наставникът на ЦСКА.

„Главния съдия не знам какъв опит има, но това пречи. Те не трябва да са водещите, не трябва да са водещите. В Европа няма да ги поканят, ако видят как свирят в България. Тука си мълчим и крием. Кога ще ги решаваме тези проблеми? Това е основен проблем. Едни ги устройва, други не. Съдията ни спира три или четири контраатаки, които са реални ситуации за гол. Откъде накъде? Топката е в нас. Дава се авантаж. Има трима съдии, които ти пречат да играеш. Защо бягаме от проблемите? Това нещо няма да свърши добре. Запомнете какво ви казвам. Той Боби не гледа мачовете. Той не гледа репортажите. Той гледа да пътува по чужбина,както и тези около него. Ние сами трябва да изчистим тази тиня”, каза още специалистът.