Предпоследният кръг от редовния сезон в Първа лига е към своя край. Но от битките, които се изиграха до момента, можем да направим няколко генерални заключения. Едното от тях е, че Левски вече на практика не е в борбата за титлата, след като загуби от лидера Лудогорец на претъпкания "Герена" с 0:2. 

ЦСКА пък все пак успя да се закачи в битката за първото място с успеха си във Велико Търново над Етър с 3:1, но за да остане докрай в тази надпревара, на практика няма право на грешка до края на сезона. 

Все повече се изясняват въпросителните и в останалите части на класирането преди плейофната фаза, така че нека си припомним какво ни предложи изминалият уикенд като футболни страсти в Първа лига: 

ЛЕВСКИ - ЛУДОГОРЕЦ 0:2

Голямото дерби на кръга противопостави Левски и Лудогорец на "Герена", а стадионът на "сините" се пръскаше по шевовете с 16 500 зрители, заели всяко едно свободно местенце на него. Но те не успяха да се насладят на успех на любимците си в този сблъсък. А ако столичани бяха спечелили, щяха да се доближат само на две точки от върха и да имат реален шанс да го превземат по време на плейофите. Особено като се има предвид колебливата форма на разградчани през пролетта, индикациите за зрелищен сблъсък бяха налице. Треньорската рокада при шампионите и връщането на Стойчо Стоев обаче си казаха думата и с попадения на Марселиньо преди почивката, както и на Джоди Лукоки в продължението на мача, те прерязаха крилете на шампионските амбиции на Левски и дадоха заявка, че няма да сдадат лесно върха. 

ИГРАЧ НА МАЧА: Марселиньо (Лудогорец)

Стойчо Стоев: Много важна победа, имаше напрежение, играчите трябва да бъдат още по-уверени

Марселиньо: Ако ще ставаш шампион, трябва да взимаш такива мачове

Ангел Петричев: С такива мачове се става шампион

Светослав Дяков: Едно ниво сме над Левски

Пламен Илиев: Има още много мачове до края

Живко Миланов: Срамно и обидно е, Лудогорец ни надигра тотално

Хали Тиам: Не играхме толкова зле, но загубихме

Иван Горанов: Това е само един мач

Дерменджиев: Психологически футболистите бяха затормозени, трябваше да бъдем смели

 

ЕТЪР - ЦСКА 1:3

Най-интересният съботен мач противопостави Етър и ЦСКА на стадион "Ивайло", а залогът в него беше голям. Великотърновци нямаха право на грешка, ако искаха да участват в Топ 6, докато "червените" задължително трябваше да победят, за да останат в битката за титлата. Е, по-опитният и по-скъп отбор взе своето, макар че трябваше да чака повече от час за първия си гол. След това увереността на "болярите" рухна и така впоследствие успехът дойде лесно за гостите. Тази развръзка им позволи да чакат със спокойствие какво ще се случи на Левски - Лудогорец в неделния ден, а и разплете последния възел около участниците в Топ 6, пращайки там Черно море. 

ИГРАЧ НА МАЧА: Али Соу (ЦСКА)

Али Соу: ЦСКА иска трите точки всяка седмица

Любо Пенев: Беше двубой на надлъгване, кой мач е утре?

Даниел Младенов: Заспахме за 10 минути и загубихме

Балъков: Блокирахме за 10 минути след първия гол и паднахме

 

ЧЕРНО МОРЕ - БОТЕВ ПЛОВДИВ 0:0

Този мач щеше да е много напечен, ако преди това още в събота не беше станало ясно, че Етър няма как да се намеси в битката за шестицата. Вече освободени от психологическото напрежение на задължителната победа, двата тима направиха страхотен мач, в който най-учудващото беше, че не паднаха попадения. Вратарите Иван Дюлгеров на домакините и Даниел Кайзер на гостите обаче се представиха великолепно и опазиха вратите си сухи. Да, головете може и да липсваха, но определено феновете останаха доволни от зрелището на "Тича", изпълнено с много чисти ситуации. 

ИГРАЧ НА МАЧА: Даниел Кайзер (Ботев Пловдив)

Зафиров: Скоро трябва да почне същинската работа по стадиона

Николай Киров: Двамата вратари взеха връх, мач на борба и битка

Илиан Илиев: Нямаше да е нечестно да победим

 

ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ - ДУНАВ 4:1

Локомотив Пловдив и Дунав нямаше какво толкова да решават като крайно класиране в редовния сезон, но в този мач имаше един по-особен заряд. Причината е, че след него трябваше да стане ясно дали възходът, който "смърфовете" показаха в играта си предния кръг, когато съсипаха Берое с 4:1, е бил само временен проблясък, или е тенденция. Е, срещу русенци си пролича, че новата схема на наставника Бруно Акрапович е проработила и отново беше изкована победа с 4:1. Тя остави "драконите" предпоследни, но за тях отдавна беше ясно, че ще са във втората осмица и ще се концентрират върху изявите си за нея. Там ще са и пловдивчани. 

ИГРАЧ НА МАЧА: Димитър Илиев (Локомотив Пловдив)

Героят Димитър Илиев: Нямах представа за юбилейния си мач

Акрапович: Бихме с желание, ултиматумът към мен е фейк нюз

Пламен Донев: Заслужена победа за Локо Пд, но резултатът не е реален

 

СЕПТЕМВРИ - СЛАВИЯ 1:2

Едно столично дерби ни предложи програмата на 25-ия кръг, макар че то не е ранга на останалите. Септември и Славия предложиха интересен сблъсък, в който залогът беше единствено по-добри изходни позиции за битките от втората осмица. "Белите" успяха да вземат победата с 2:1, но това не стана никак лесно, а в края дори се наложи вратарят Георги Георгиев да прави спасяване, с което да опази успеха на тима си. Иначе Цветелин Чунчуков и Дарко Тасевски с попаденията си изковаха трите точки за момчетата на Златомир Загорчич. 

ИГРАЧ НА МАЧА: Цветелин Чунчуков (Славия)

Мариян Христов: Когато не можеш да вкараш, е липса на умения

Чунчуков: След почивката излязохме малко отпуснати

Златомир Загорчич: Късметът ни покри

 

БОТЕВ ВРАЦА - ВЕРЕЯ 3:0

Ботев Враца сломи "фенера" на Първа лига Верея с класическото 3:0 в мач, в който беше ясно, че интригата ще е докато падне първият гол за момчетата на Сашо Ангелов. Преди мача той беше предупредил, че не се знае какво може да се очаква от старозагорския тим, който претърпя пълна метаморфоза през зимната пауза, но в крайна сметка се оказа, че страховете му са били напразни. И съвсем логично и очаквано тимът му взе сравнително лесни три точки. 

ИГРАЧ НА МАЧА: Петър Атанасов (Ботев Враца)

Сашо Ангелов: Бях притеснен, защото тия спират рейса

Петър Атанасов: Поскарахме се в съблекалнята

Олександър Севидов: Съперникът победи заслужено