Спортният директор на ЦСКА Пламен Марков бе гост в предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPORT. В първата част от дългото му интерюв той говори за емблемата, която клубът закупи, а също и затова възможна ли е коалиция между Левски и ЦСКА срещу Лудогорец, за каквото намекна Ангел Петричев от Лудогорец.

„За мен в личен план никога не съм имал съмнения относно намеренията на нашите собственици. Те отдавна бяха афиширани по отношение на емблемата. За някои от нашите привърженици бъдещето беше неясно и сега това закупуване на емблемата успокои феновете. Имаше голям прираст на феновете на мача ни с Етър и това означава, че по-голямата част от тях припознават настоящия ЦСКА. Защо толкова късно бе купена емблемата? Това е един технически въпрос, на който могат да отговорят само собствениците.”

„В известен смисъл споделям думите на Гриша Ганчев, че тази огромна сума от 8 милионаа лева  е отишла в канала. Беше въпрос на чест на г-дата Ганчев и Инджов да направят това, защото те поеха ангажимент,  че ще бъде купена емблемата. Безспорно тези огромни средства можеха да бъдат използвани за други цели – за ДЮШ, за стадион „Българска армия”, който ще погълне огромни средства. За емблемата аз искам да споделя и искам да обърна внимание на една несправедливост – за включването на едни земи близо до Черно море в сумата.  Синдичката беше включила тези земи в първоначалната цена, а те са вече с друг собственик, но въпреки всичко, този факт не беше отчетен. Не беше обърнато никакво внимание от съдийката. Това е огромна несправедливост, която води до завишаване на сумата, която беше платена. Това говори и за качеството на правосъдната ни система. Става въпрос за една много сериозна цифра, която щеше да доведе до едно облекчение. На ход е нашият клуб, който ще си потърси правата и българският съд да вземе становище, което да доведе до истината. Това е огромна несправедливост.”

„Искам да засегна и наемите, които клубът плаща. Това е сума от 100 000 лева всеки месец, като се включи и ДДС сумата добива размера 1,5 млн. лева за стадиона и базата. В Панчарево бяха инвестирани 4-5 милиона лева, за да може нашата ДЮШ да тренира при добри условия. Нашият клуб е в крайно неблагоприятна ситуация спрямо другите клубове в България. Собственик на „Българска армия” е ММС. Този въпрос може да се реши при бъдещи преговори с Министерството. Не бива да има неравнопоставеност още преди началото на шампионата.”

„Аз съм от 1975 година в ЦСКА, първите 10 години като състезател. За мен в личен план емблемата значи много. Беше въпрос на чест и на обещание от собствениците. Въпрос на сантименти, но парите можеха да бъдат инвестирани в друга посока, много по-полезна за развитието на клуба.”

„Феновете в голямата си част подкрепяха отбора. Заедно с тези 3000 фенове направихме мирен протест, когато стигнахме до сградата на Парламента. Показахме, че клубът трябва да го има. Тогава мачът беше отложен по необясними критерии. Още тогава показахме и искахме да убедим управляващите, че ЦСКА разчита на огромна подкрепа и постигнахме целта си. Има по-малка част, които много често използват Фейсбук, като поучават ръководството и искат да участват в управлението на клуба. В България това е погрешен прийом. Ние сме световни шампиони по това да даваме съвети, без да носим отговорност. Искам да призова тези фенове, които използват Фейсбук, да дойдат на стадиона и да дадат своята подкрепа на отбора. Със закупуването на тази емблема голяма част от хората са наясно, че намеренията на собствениците са да развиват клуба.”

„Ние с мои колеги обикаляхме градовете из България и фенклубовете по места, навсякъде ги убеждавахме, че обещанията ще бъдат спазени и емблемата ще бъдат спазени.”

„Мисля, че ги нямаше нашите собственици Ганчев и Инджов ЦСКА нямаше да го има сега. Феновете ни трябва да са благодарни,  че те направиха това досега. Не бива да се разглежда като даденост и закономерност. В предходни години ЦСКА бе почти пред отказване, със задължения към стотици организации. Беше много тежка ситуация. Имаше емитиране на акции и знаете каква сума беше събрана.”

„Не бива да приемаме в буквалния смисъл думите на Ганчев за 500-те хиляди лева от билетите на феновете, той го е казал, че това е минимална сума, която не може генерално да реши въпросите. Наско Сираков в ЦСКА? Това не е феномен, който касае само България. Помните, че Фиго промени клубната си принадлежност и отиде от Барса в Реал Мадрид. Ганчев красноречиво обясни, че отношенията им са на приятелска основа. Не виждам лошо и негативно. В правото на Гриша Ганчев е да му предложи пост или не, отчитайки позитиви и негативи. Въпросът трябва да бъде зададен към „червената” общност.”

„По този начин той показа какъв е бил българският футбол преди години. Това показва колко гнили са нещата. Не очаквайте от мен аз да опровергая Гриша Ганчев за това, което той е правил преди години. Това с г-н Петричев е една закачка. Аз съм от много години съм във футбола и  не си спомням да е имало коалиция между Левски и ЦСКА. Все едно между Милан и Интер или Барселона и Реал да има коалиция.”

„За нападките между собствениците на грандовете? Аз не съм собственик на клуба, въпросът трябва да бъде отправен към тях. Това е тяхно право, така те преценяват.”

„Считам, че по отношение на младежките национали е интересен въпрос. Не бива избирателно да се действа. Много е лесно спрямо едни младежи да се действа строго, а по други наболели въпроси – не”, коментира Пламен Марков в първата част от интервюто си.

Още по темата:

Шокиращ ретур на Гриша Ганчев към Лудогорец

Кирил Домусчиев изригна срещу Ганчев и Русев

Петричев: Има коалиция Ганчев - Русев срещу Лудогорец

Комисията по феърплей подминава разгорещените босове

Спас Русев към Домусчиев: Някои се припознаха в думите ми

Ганчев: Левски ми е безразличен, Русев играе по правилата