Иначе добре смазаната машина на Лудогорец в момента издава притеснителни стържещи звуци, а преди втория плейофен (или 28-ия) кръг в топ 6 въпросът е само един – има ли ЦСКА втори метален прът, с който да спъне разградския хегемон?

Победата с 1:0 в четвъртфиналите за Купата на същия този „Лудогорец Арена” определено зарежда момчетата на Любослав Пенев със самочувствие. Те отново ще направят опит да се представят на върха на своите възможности срещу големия дразнител, който от своя страна ще бъде много по-силно мотивиран, когато залогът е първото място в първенството.

Дербито Лудогорец-ЦСКА от Първа лига стартира в 17,15 часа в събота (6 април), като ще го проследим за вас минута по минута в GONG.BG, а можете да се доверите също на прякото предаване в ефира на DIEMA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.

Наставникът на разградчани Стойчо Стоев обеща да си извади поуките от поражението за Купата, като уравнението му ще трябва да включи няколко важни фактора. Наказан за шампионатния сблъсък е опорният халф Яцек Горалски, което значи, че капитанът Светослав Дяков почти сигурно ще стартира от първата минута. Полският таран Якуб Швиерчок е аут заради контузия, а под въпрос остават вратарят Пламен Илиев и левият краен защитник Антон Недялков. Ако последният запише дори секунда на терена, тя ще бележи неговия мач 150 в родния елит.

Лудогорец трябва да се върне към представянето си от последните 4 кръга, поне що се касае до дефанзивната част от играта. В тези мачове шампионите не допуснаха гол, но със сигурност ще искат и да вкарат попадения във вратата на ЦСКА. В тази връзка домакините ще разчитат на съживяване от водещия си реализатор Клаудиу Кешеру, който преследва своя гол №100 за Лудогорец във всички турнири, но вече няма попадение в 207 поредни минути.

Сред ЦСКА заради наказание срещата пропуска вътрешният халф Жанио Бикел, който е наказан и за следващия мач (Берое). Интересно е да се отбележи, че позитивната серия на наставника Любослав Пенев срещу Лудогорец продължава. В треньорската си кариера бившият национал все още няма поражение срещу „орлите”.

Какво сочи статистиката преди сблъсъка?

- при загуба в дербито, различна от 0:1, Лудогорец ще сдаде върха във временното класиране, който заема в продължение на вече 16 поредни кръга. През сезона „червените” са били лидери след 6 от кръговете, а Левски – след 5.

- Лудогорец е единственият тим, който не е допуснал гол в последните 4 кръга. В последния мач срещу Берое Ренан за първи път през пролетта застана под рамката на вратата, записвайки 41-ия си двубой. Само Владислав Стоянов от 11-те досегашни вратари на тима в елита има повече – 105.

- Антон Недялков е пред своя 150-и мач в Първа лига, като 53 от досегашните са с екипа на ЦСКА. С него в състава „червените” стигнаха до единствената си шампионатна победа над Лудогорец – 2:1 в Разград на 5 ноември 2017 г.

- През седмицата за трети път ЦСКА отстрани разградчани в турнира за купата на България, в който червените имат превес в общия баланс – 3 победи (2 от тях на „Лудогорец Арена”) и 1 загуба при голова разлика 5-3 в своя полза

- В миналия кръг срещу Черно море Кристиян Малинов закръгли на 100 мачовете си в Първа лига. Националът има още 13 срещи за Литекс през 2015/16 г., които впоследствие бяха анулирани заради изваждането на ловчанлии от елита

- Единствен вратарят Витаутас Черниаускас е несменяем титуляр при наставника Любо Пенев, който само веднъж досега повтори стартовата си единайсеторка – в двубоите с Етър (3:1) и Берое (2:0)

БАЛАНС

В Първа лига: 22 мача, 13 победи за Лудогорец, 8 равенства, 1 победа за ЦСКА голова разлика 31:11 за Лудогорец

Лудогорец като домакин: 11 мача, 9 победи за Лудогорец, 1 равенство, 1 победа за ЦСКА, голова разлика 20:6 за Лудогорец.