Днес от 17:30 часа в сградата на УАСГ ще се проведе заключително обществено обсъждане на проекта за нов ПУП на Борисовата градина. Както е известно, най-конфликтната точка е дали ще бъде разрешено строителството на нови стадиони в парка.

В първоначалния ПУП бе залегнало да се разреши само реконструкция на “Васил Левски” и “Българска армия”. 

Този вариант не се хареса нито на хората, които искат тотална забрана за строителство в Борисовата градина, нито на феновете на ЦСКА, които пък настояват да бъде разрешено на клуба да бутне “Армията” и там да се изгради ново спортно съоръжение. А също така да се намери място и за строеж на паркинги, за да може новият стадион да бъде лицензиран за групите на европейските клубни турнири.

По принцип законите в България и ЕС забраняват мащабни строителства в подобни паркове, но тук имаме заварено положение. Стадионите “Васил Левски” и “Българска армия” са стари и лошо поддържани, което е предпоставка, че след 2, 3 или 5 години ще станат опасни за спортисти и зрители.

Факт е обаче и друго - до този момент нито един собственик или наемател не е представил пред обществеността сериозен проект с банкова гаранция за изграждане на изцяло нов стадион. Т.е. съществува огромна вероятност някой да събори “Армията”, след което да се откаже от намерението си да строи поради липса на средства или друга причина. Така хем ще бъде съсипана Борисовата градина, хем феновете на ЦСКА ще останат без свой дом.

Другото, което би трябвало да бъде обсъдено с желаещите да строят нови стадиони, е, че те не вървят с изграждането на МОЛ-ове или други комерсиални сгради, които не са свързани пряко със спорт.