Мениджърът Николай Жейнов се завърна в България от семинар в Торино, който е организиран от една популярна компания за видео анализи на футболната игра. Темата е любопитна за голяма част от агентите и футболните клубове в света. Родният импресарио се съгласи да разкаже пред Дарик радио за събитието и задаващия се летен трансферен прозорец.

 - Както всяка година бях участник в един от най-големите семинари за футболни агенти и клубове, който тази година се проведе в Торино. Домакин беше стадионът на Ювентус. Както всяка година има голям интерес към футболисти преди началото на летния период. Клубовете разчитат да направят трансфери, а ние се надяваме да бъдем част от добрите сделки.

- Има ли интересни имена сред агентите, с които да си сътрудничите?
- Да, имам много приятели сред тях, с които работим заедно от години. На тези срещи присъстват и много спортни директори, с които ни свързва също дългогодишно приятелство.

- Споделете ни някое по-интересно име, ако не ги пазите в тайна.
- Любопитно е присъствието на брата на Киелини. Той е мой партньор, а основната му роля е, че отговаря за футболистите в Ювентус, които са преотстъпени в други отбори. Видях се и с агента на Габриел Паулиста от Арсенал. Говорим за много сериозни имена в бизнеса.

Николай Жейнов

източник: Николай Жейнов, личен архив

- Най-големите акули в бранша бяха ли на събитието? Говоря за Жорже Мендеш и Мино Райола, които са номер едно според западните медии...
- Не, те пропуснаха сбирката, но агенциите им бяха сериозно представени от техни служители.

- Кой стил на работа ви допада повече, този на Райола, който се твърди, че е много близък с играчите, или този на Мендеш, за него се твърди, че просто посредничи в много от трансферите, а не се сближава?
- Мисля, че трябва да е нещо средно. Честно казано, не смятам, че има еднаква рецепта за всеки футболист.

- Задава се трансферен прозорец, смятате ли, че българските клубове отново ще заложат на свободни агенти?
- По принцип е по-голямо търсенето към свободните футболисти. Естествено са възможни и сделки, но за по-малки суми. Надявам се нашите отбори да направят добри сделки и да вдигнат нивото си.

- За Левски се говори, че ще прави много мащабна селекция, такава ли е и вашата информация?
- Да, мога да кажа, че Левски, ЦСКА и Лудогорец са много активни на пазара. Надявам се да направят добри покупки, дано се спрат на добри футболисти.

- Казахте Лудогорец - да очакваме ли от тях чакания голям изходящ трансфер? За последно го постигнаха с Кайсара.
- Работя с един-двама футболисти, които са собственост на Лудогорец. Естествено, правя го с разрешението на клуба. Надявам се да се стигне до трансфер.

- Редна ли е политиката на Левски спрямо четиримата футболисти с изтичащи договори – Аниете, Костадинов, Де Ноойер и Лукин, който вече си замина?
- С оглед на създалата се ситуация, а тя е, че дадени футболисти не искат да подпишат договори, смятам че е редно. Много клубове в Европа го правят, макар че не изглежда много честно и спортсменско. Такава е реалността.

- От споменатите футболисти, има ли такива към, които да проявявате интерес?
- Има един такъв. Работим по въпроса, но няма да ви кажа нищо повече. Надявам се, че ме разбирате. Вярвам, че скоро ще имаме потвърден интерес към него и ще тръгнем към правене на сделка.

- Това лято България ще играе на Европейско първенство за юноши в Грузия. Тази сцена може ли да доведе до интерес към наши момчета от западни отбори?
- Още от сега има интерес към тези момчета. Надявам се с мачовете, които изиграят той да стане по-сериозен. Не се съмнявам, че те ще се представят добре. Още сега има конкретни запитвания за някои от тях...

- Какво постигнахте по време на последния трансферен прозорец, ако си направите равносметка?
- Мисля, че успяхме да осъществим по груби сметки около 15 сделки. Половината бяха тук в България, а останалите в чужбина.

- Връщате се от Торино, бяхте в дома на Ювентус, там стягат ли се за успех в Шампионската лига, какво казва братът на Киелини?
​- Аз лично искам да успеят, защото им симпатизирам. Той гледа да си върши работата, но се надявам да успеят. Когато говори за мача, винаги подхожда с голямо уважение към Реал Мадрид. Това е най-важният мач за сезона, а Реал е най-високото стъпало.