Голяма част от парите идват от участието на Лудогорец

Родните футболни клубове ще си разпределят солидни средства от европейското участие на Лудогорец и ЦСКА от миналата година, когато и двата тима влязоха в груповата фаза – Лига Европа за „орлите“ и Лигата на конференциите за ЦСКА.

УЕФА ще изпрати 2 016 000 евро от фонда за солидарност, които трябва да бъдат разпределени на клубовете. Най-голям дял обаче идва от участието на Лудогорец в плейофа на Шампионската лига, което носи 1 250 000 евро или над половината от общия фонд за солидарност.

Преди месец на заседание на УС на ПФЛ бе решено да бъде запазен форматът на разпределение на средствата, който действа и в момента, а именно - 60% от парите по равно на отборите от efbet Лига, 30% на тимовете от Втора лига и останалите 10% ще бъдат разпределени на отборите от Трета лига, съобщава Телеграф.

Очаква се елитните отбори да получат около 100 000 евро всеки. Средствата се делят на 12 тима участници в първенството през сезон 2021/2022, когато елитната група бе от 14 отбора, а ЦСКА и Лудогорец не получават от тези средства.

За отборите Втора лига се полагат 30% от общата сума разпределена по равно, което се пада приблизително около 35 000 евро, тъй като дублиращите тимове не участват в разпределението.

Малко над 1500 евро на отбор остават за тимовете, които са се състезавали в четирите Трети лиги през изминалия сезон, като и там важи правилото, че пари не се полагат на дублиращите отбори.

Крайните изчисления обаче трябва да бъдат направени от ПФЛ и одобрени от Изпълкома на БФС.