Ами това беше… или не съвсем, но схващате идеята! Отминалият уикенд ни предложи завършека на челната шестица на Първа лига, редовния сезон във Втора лига и даде първия от сериите отговори относно елиминациите от втората елитна осмица. Донякъде в унисон с библейския постулат, че неделята е отредена за почивка, големият екшън беше в събота. Тогава беше времето за развръзката между тройния възел за директната промоция в майсторската група, а също и драматичния реванш между Локомотив Пловдив и Черно море, които спореха за 7-ото място. В неделя апокалиптични събития за третото място в Първа лига нямаше и Левски си осигури бараж за последната квота в Лига Европа.

Лудият финал във Втора лига и триумфа на Ботев Враца

След голяма драма Ботев Враца се завърна в Първа лига!

Титли, медали и луда "зелена" радост във Враца

В Локо Сф бесни след инфарктния край на първенството

Царско село с джентълменски жест към шампиона Ботев Враца

По принцип не включваме мачовете от втория ешелон в обзора на уикенда, но случаят тук просто си плачеше за изключение. Преди заключителния кръг от Втора лига лидерът Ботев Враца имаше 61 точки и водеше само с 1 пред двата си преследвача – Локомотив София и Царско село. Ситуацията беше ясна: столичани трябваше да победят в своите мачове и в същото време да разчитат на издънки от преките конкуренти в другите два. Ако пък врачани спечелеха срещу Монтана, резултатите от другите срещи се обезсмисляха, а с тях и надеждите на Локо Сф и Царско село за директна промоция. Ботев Враца поведе рано в своя мач срещу монтанчани и дълго време не се виждаше откъде може да произтече драмата. В 71-ата минута Йордан Йорданов обаче се оказа на точното място в правилния миг, за да изравни за 1:1. Изведнъж титлата във Втора лига рязко тръгна към Локомотив София предвид текущите резултати. Врачани не бяха казали последната си дума – Деян Иванов с глава заби майсторски гол три минути преди края на редовното време и празненствата под Вола избухнаха напук на победите, които Локомотив и Царско село взеха съответно срещу Ботев Гълъбово и Черноморец Балчик. А за да е идилията във Враца пълна футболистът Атанас Димитров направи предложение за брак на своята половинка и чу заветното „да“. Две големи победи за него само в един ден!

Треньорът на Монтана: Шест човека ми висяха за началото на следващия сезон

Локомотив Пд – Черно море 2:2 (след продължения)

Играч на мача: Даниел Димов

Бруно Акрапович: Локо Пд ще е още по-силен през следващия сезон

Крушарски: Акрапович остава

Илиан Илиев: Баражът е нашата награда

Димов: В баража за Лига Европа всичко зависи от нас

Реваншът в плейофа за 7-ото място се оказа по-драматичен, отколкото някой можеше да очаква. Въпреки липсата на спазарения в Лудогорец Димо Бакалов и наказания Анте Аралица пловдивчани изнесоха може би най-силното си първо полувреме за целия сезон. „Моряците“ нямаха отговор на постоянните атаки и преса, а още в 12-ата минута Филип Михалевич откри, с което изведнъж везните се наклониха в полза на „черно-белите“. Три минути преди почивката отново хърватинът опъна мрежата – не и без съдействието на вратаря Благой Макенджиев – и така Локомотив поведе с 3:2 в общия резултат. След паузата Илиан Илиев успя да върне своя тим в играта със смели офанзивни смени. Появилият се от пейката Марек Кузма отбеляза в 69-ата минута за 1:2, а и двата тима изпуснаха златни шансове да решат всичко още в редовното време. В продълженията „моряците“ стояха доста по-добре и опитният Даниел Димов с глава в 103-ата минута осигури класирането на тима си за баража за Лига Европа срещу третия от крайното класиране.

Лудогорец – Ботев Пд 2:2

Играч на мача: Ивайло Климентов

Херо: Към Тодор Неделев винаги съм имал интерес

Климентов: Всеки ден трябва да се доказваме в Лудогорец

Николай Киров: Без желание не става

Излезлият във ваканция шампион направи страхотен жест към младите таланти от своята школа и излезе в състав, в който имаше само българи. Средната възраст на избраната от Димитър Димитров-Херо бе съвсем малко над 19 години и логично грешките на младостта ги имаше срещу „жълто-черните“. По-важното бе, че голяма част от младоците в зелени екипи показаха големи заложби. Ивайло Климентов и Ерол Дост вкараха чудесни голове, а цялостното представяне на хора като Доминик Янков, Светослав Ковачев и Денислав Александров също направи впечатление.

ЦСКА – Берое 1:0

Играч на мача: Кирил Десподов

"Горчиво" сребро за ЦСКА след мача с Берое

Христо Янев: Сами си направихме мача труден

Александър Томаш: Има такива мачове, които ме топлят, и други, които ме стряскат

Десподов: Ще се борим с Лудогорец през следващия сезон

На старозагорци единствено победата им вършеше работа за преследване на невъзможната мечта, наречена 3-о място. „Зелените“ не можеха да се оплачат от липса на шансове на „Армията“. Борислав Цонев имаше две отлични възможности да открие в полза на Берое – веднъж преди и веднъж след почивката, като във втория случай улучи гредата. Между двете ситуации „червените“ имаха основателни претенции за дузпа, които не впечатлиха рефера Петър Костадинов въпреки отчетливото нарушение на Матеус Леони срещу Кирил Десподов. Все пак именно от наказателен удар Десподов реализира единствения гол в срещата. В 66-ата минута тъкмо нападателят бе фаулиран тежко в гръб от Мартин Райнов, който до края на мача си изработи и втори жълт картон. Толкова с мераците на заралии за Лига Европа.

Верея – Левски 0:2

Играч на мача: Паулиньо

Делио Роси: Страхът не печели мачове

Стоян Колев: Левски ни смачка, но Верея ще го има

Прохазка: До няколко дни ще знаем какво е бъдещето ми

И като отворихме дума за баража срещу Черно море, Левски направи нужното, за да обезсмисли резултата от „Армията“. Паулиньо беше истинско вдъхновение за „сините“ на стадион „Трейс Арена“. Бразилското крило реализира два невероятни гола след паузата, за да спести още сътресения на клуба след загубения финал за Купата на страната. Не за първи път през пролетния дял южноамериканецът блести с екипа на Левски, а представянето всъщност бе омплимент и за младия страж на Верея Даниел Наумов. Юношеският национал на България, който всъщност е собственост на Лудогорец, изнесе не по-слаб двубой. 20-годишният страж спаси всичко, което можеше да отрази, а изключението бяха двата смъртоносни изстрела на Паулиньо. Загубата бе 9-а за Верея в 10-те им мача от първата шестица. Заралии спечелиха само точка през цялата плейофна фаза, която дойде при 2:2 срещу Ботев Пловдив.