Днес Юрген Клоп прави 500 дни начело на Ливърпул. Точно толкова бе необходимо на германеца да преобрази "мърсисайдци".

500 дни, в които имаше емоции, успехи, разочарования, но и осезаема промяна.

Как обаче изглеждат нещата зад завесите и какво реално се случи през този период.

С идването си Клоп определено вдъхна живота на Ливърпул, който отдавна се нуждаеше от тази глътка свеж въздух. Пристигнал след редица успехи с Борусия Дортмунд очакванията към него бяха големи. Оправда ли ги той?

Енергичният, емоционален и отдаден Клоп, който винаги е искрен относно своите виждания със сигурност поведе "червените" на дълъг поход, който изглеждаше, че може да има своя край през този сезон, но по всичко изглежда, че достигането до титлата няма да бъде толкова лесно, колкото изглеждаше. 

"Мърсисайдци" възвърнаха своята идентичност и характер с идването на специалиста и накараха останалите отбори отново да се страхуват от тях. Вече, не името говореше за отбора, а самите футболисти и представянето им.

Заедно с това на отбора, името на Клоп започна да всява респект у съперниците.

Полуфинал в Лига Европа, финал на Уембли и няколко големи победи във Висшата лига по-късно, изниква въпросът - може ли мениджърът да отведе отбора до нови висини?
Два финала през първия му сезон начело, дадоха на привържениците нужната надежда, че отборът им може отново да стане един от водещите в Европа. Те издигнаха треньора на пиедестал и бързо го припознаха като спасителя на клуба. А вечерта, в която Ливърпул победи Дортмунд на "Анфийлд" ще бъде запомнена като една от най-вълнуващите от началото на века.

Въпреки това, отборът влезе в неприятна серия без победа от началото на годината, която изглеждаше сякаш безкрайна.

Клоп обаче отново намери начин да го вдигне от калта и то в най-изненадващия момент - за да донесе победа над втория в класирането Тотнъм.

Все още постоянството е нещото над което Ливърпул трябва да работи, заедно с допуснатите голове.

"Мърсисайдци" са царете на футболните спектакли с много голове, както и на големите обрати, но за да има голово шоу, това означава, че и противниковият тим се разписва, което всъщност е и основен проблем на отбора.

От друга страна, тимът е вкарал 109 попадения през тези 500 дни - повече от всеки друг във Висшата лига за този период.

Само Тотнъм има повече удари към вратата за този отрязък от време. Никой друг отбор няма по-висок процент владеене на топката за 500 дни. Единствено играчите на Арсенал са си разменили повече пасове от тези на Ливърпул.

Тези изумителни показатели са гаранцията за страхотен футбол, но се оказва, че не са гаранция за трите точки.

Нещото, което Клоп все още не е усъвършенствал е това да има план Б, а понякога дори и C.

Германецът обаче има голямо предимство, защото успява с мотивацията на играчите, които във всяка среща дават максимума от себе си. 

Клоп промени позициите на няколко от своите футболисти, а това изненадващо проработи. Лукаш Лейва, Жоржиньо Вайналдум, Джеймс Милнър и Джордан Хендерсън се преобразиха под ръководството му и станаха ключови играчи, на които той може да разчита.

А в перлата на промяната се превърна Адам Лалана. С помощта на Юрген Клоп той преоткри своите възможности и всъщност придоби нови такива.

Немският специалист въведе и нови правила извън терена, които определено влияят добре на играчите.

Всичко това в комбинация с невероятната подкрепа на едни от най-добрите фенове, със сигурност вещае нещо добро занапред и след още 500 дни, може да станем свидетели на написването на новата история на Ливърпул.