Лондон, 2 декември (неделя), 14:05 часа местно време.

Към този момент Челси вече бе превзел третото място във временното класиране във Висшата лига след домакинска победа с 2:0 над последните в таблицата Фулъм. Първото градско дерби за декември е приключило без особени изненади и всички погледи вече са вперени в мача на деня: Арсенал–Тотнъм. А двата отбора са на прага на поредната кървава схватка, в която ще се реши кой от тях ще притисне или изпревари Челси. В следващия междинен 15-и кръг сините гостуват на  Уулвърхемптън, за Арсенал предстои тежка визита на Олд Трафорд, а Тотнъм приема Саутхемптън у дома.

Залогът е прекалено голям, не само заради класирането в таблицата, а и защото това е дербито на Северен Лондон, което винаги е наслада за футболните фенове. Двата тима се срещат за първи път преди 131 години – през далечната 1887 година, но официалното съперничество във Футболната лига започва през 1909 година. Оттогава насам общият брой мачове между Арсенал и Тотнъм е 182, от които Арсенал печели 76, Тотнъм – 57, а равенствата са 49. В 14:05 часа на 2 декември 2018 година обаче все още не знаехме какво предстои в 183-ата среща между двата клуба. Знаехме само, че по традиция ще станем свидетели на истинско футболно зрелище, което ще се помни дълго.

Арсенал - Тотнъм 4:2

източник: Gulliver/Getty Images

След като Арсенал поведе от дузпа в 10-ата минута с гол на Пиер-Емерик Обамеянг, а Тотнъм изравни с попадение на Ерик Дайър 20 минути по-късно, дойде и повратната точка в мача: реакцията на Дайър след гола му. С импулсивните си действия и надменното си поведение английският национал провокира не само феновете на „артилеристите“, но и част от играчите на скамейката, сред които бе и Аарън Рамзи. Уелсецът е футболист на Арсенал от 2008 година и има зад гърба си най-много изиграни дербита на Сверен Лондон за „топчиите“ в настоящия състав на Унай Емери. Рамзи знае отлично колко специален е зарядът на двубоите между Арсенал и Тотнъм и колко важна е победата. Знае също колко пъти Тотнъм са си тръгвали с 3 точки от „Емиратс” за тези десет години, в които той играе за Арсенал: точно веднъж – през ноември 2010-а. А Дайър, дали случайно, дали точно заради това, се заяде не с друг, а с Аарън Рамзи и тази арогантна постъпка бе безмилостно наказана в следващите 60 минути игра.

Няколко минути по-късно последва дузпа и за „шпорите”, която донесе първия обрат в мача с гола на иначе безличния в двубоя Хари Кейн и играчите на Маурисио Почетино вече мислеха, че са спечелили срещата, оттегляйки се на почивката с пълен обрат и гол преднина. Още една грешка, породена от неподплатената надменност на Тотнъм. Факт е, че „шпорите” наказаха Челси у дома само седмица по-рано с 3:1. И да, последните няколко сезона тимът на Почетино измъкваше точки от „артилеристите” – както заради липсата на мотивация в отбора на Венгер, така и заради неправилни решения от негова страна. Но този сезон Арсенал е коренно различен отбор, който владее положението в повечето си мачове, демонстрира постоянство и устойчива психика и няма загуба в последните си 18 срещи във всички турнири. А и в дербито на Северен Лондон, колкото и да се величаят „шпорите”, Арсенал е властелинът и това, което последва през вторите 45 минути игра, показа защо е така.

Арсенал - Тотнъм 4:2

източник: Gulliver/Getty Images

На полувремето Унай Емери, за когото това бе първо лондонско дерби с Тотнъм, направи отлична смяна, вкарвайки в игра Александър Лаказет и Аарън Рамзи на мястото на Хенрих Мхитарян и Алекс Иуоби. След почивката Арсенал излезе твърдо решен да спечели мача, а човекът, който внесе спокойствието с присъствието си на терена за червено-белите бе Аарън Рамзи. Едва 11 минути игра за него и първата асистенция бе факт – Обамеянг изравни в 56-ата минута. Не е тайна, че номер 14 с екипа на Арсенал неведнъж е разплаквал феновете и играчите на Тотнъм през годините. Може би затова и в момента номер 14 от „артилеристите“ оглавява класацията за гол майстор на първенството с 10 попадения, оставяйки зад себе си Рахим Стърлинг и Серхио Агуеро с по 8 за шампиона и първи във временното класиране Манчестър Сити и... Хари Кейн – също с 8 гола.

Още 19 минути игра и Аарън Рамзи блесна с нов брилянтен пас към Лаказет – вторият обрат в мача е налице. От арогантното поведение на Ерик Дайър няма и следа, а Рамзи и компания ликуват победоносно край флагчето пред своите верни фенове.

Още две минути и Тотнъм са напълно сразени с четвърти гол, дело на играча на мача Лукас Торейра, който отбеляза първото си попадение за Арсенал в този напрегнат неделен следобед.

Арсенал - Тотнъм 4:2

източник: Gulliver/Getty Images

До края на двубоя бе предколедно чудо, че Тотнъм не получи повече голове във вратата си, а изгонването на Ян Вертонген в 85-ата минута бе неоспоримият знак за пълната капитулация на отбора на Почетино.

99 минути игра, 2 обрата, 2 дузпи, 6 гола, 1 меле, 8 жълти картона, 1 изгонен играч, 59,973 зрители на „Емиратс” и милиони пред малкия екран

Перфектното неделно английско дерби, от което нямаше какво повече да се желае, освен още един-два гола. Но да не ставаме алчни, защото до края на месеца има още цели 6 кръга, в които ще се нагледаме на голове, обрати и силни емоции по английските стадиони. Защото докато останалите големи първенства в Европа почиват за Коледа, на Острова всички са притаили дъх в очакване на Boxing Day, тъй като английските отбори не почиват нито на 25-26 декември, нито на 1 януари. Английските отбори са там, на терена, без значение коя дата е, дали е празник или делник и дали дъждът се просмуква до мозъка на костите навръх Коледа, вятърът фучи с висока скорост, а теренът е хлъзгав, понякога кален. Пък и в крайна сметка, какво е Коледа без английски футбол?

Арсенал - Тотнъм 4:2

източник: Gulliver/Getty Images

В тая сурова земя дори футболът е суров и няма място за излишни театрални изпълнения, защото в Англия знаят, че футболът е мъжка игра. В този декемврийски следобед Тотнъм загуби мъжката битка за Северен Лондон заради прекалената си надменност и нереална преценка за съперника, срещу когото се изправя – както в лицето на Арсенал, така и в частност на Аарън Рамзи. Арсенал е жаден за победи и има ресурса да ги постига, а дали това бе последното дерби на Северен Лондон за Рамзи предстои да разберем.