Националният отбор на Италия постигна 5-а поредна победа в квалификационния си цикъл в група J по пътя към Евро 2020. В Ереван момчетата на Роберто Манчини осъществиха пълен обрат от 0:1 до 3:1 срещу Армения, който не се представи никак лошо срещу „скуадрата”.

Ключово за развоя на срещата се оказа изгонването на голмайстора Александър Карапетян, който рано-рано даде аванс на арменците. Той остави тима си с десет души секунди преди края на първата част, а Италия в типичен стил чака почти до самия край на срещата, за да го реши.

Армения буквално се наслади на летящо начало, защото след 11 минути игра вече водеше в резултата. Тигран Барсехян стартира контраатака и останал срещу трима защитници на противника изведе Карапетян отдясно в пеналта. Позицията за стрелба не беше никак лесна, ала нападателят се справи удивително добре с нисък шут до дясната греда – 1:0.

Оттам нататък Италия натисна много сериозно в търсене на изравняването. В 23-ата минута Федерико Бернардески предизвика първото чудесно спасяване от Арам Айрапетян след изстрел със завъртане от точката на дузпата. Единствено плонжът на вратаря попречи на топката да попадне до страничната греда.

Домакините не успяха да удържат още дълго под толкова сериозен натиск. В 28-ата минута гостите изненадаха съперника с късо изпълнение на ъглов удар, при което топката отиде при Емерсон отляво, а той центрира към далечната греда. Във вратарското поле никой не следеше Белоти и за реализатор от неговата класа голът беше детска игра – 1:1.

Мигове по-късно Федерико Бернардески с красив фалцов удар намери точно дясната сглобка на вратата, а в 41-ата Белоти направи труден за проумяване пропуск. Топката му беше сервирана от Федерико Киеза пред вратарското поле, а таранът на Торино се размина с нея, тя се удари в опорния му ляв крак и се изтърколи в аут.

В продължението дойде и глупостта на Карапетян, който удари Леонардо Бонучи с лакът в лицето при един въздушен дуел. Това му заслужи втори жълт картон и оттук нататък нещата се усложниха за Армения.

През втората част Италия доста изненадващо загуби всякаква посока в градежа на атаките си и не създаде главоболия за домакините почти до самия край. Те от своя страна се хвърляха в атаки и накрая платиха цената за това.

Ключът за „скуадрата” се оказа влизането на Лоренцо Пелегрини за сметка на Киеза. Именно халфът на Рома осъществи пълния обрат в 77-ата минута. Атаката не вещаеше кой знае каква опасност с бавното си разгръщане до момента, в който Бонучи изпрати перфектния дълъг диагонален пас. Пелегрини беше изпреварил пазача си около точката на дузпата и с глава отклони кълбото към левия ъгъл – 1:2.

Само три минути по-късно вратарят Айрапетян стана автор на автогол, за който нямаше никаква вина. Андреа Белоти беше изпуснат да шутира от 11-12 метра към долния ляв ъгъл. Топката мина покрай плонжа на вратаря, срещна страничната греда и удари гърба на Айрапетян, за да се оплете в мрежата – 1:3.

Италия продължава с беузпречен ход – 5 победи от 5 мача и 15 точки. Армения е на 3-а позиция с 6 точки от своите 5 срещи. След три дни „адзурите” приемат Финландия у дома, докато Армения гостува на Босна и Херцеговина.