Байерн Мюнхен загуби! Може да ви звучи невероятно, но е факт, „непобедимият” Байерн най-неочаквано падна и то на своя стадион „Алианц Арена” от Манчестър Сити. Още по-нелогичен бе развоят на мача в Мюнхен. Баварците поведоха с два гола до 11 минута и всички очакваха поредната лекция на германската футболна машина. Само, че „гражданите” шокираха Мюнхен и стигнаха до обрат – 3:2, който влиза в аналите. По принцип сме свикнали Байерн да прави подобни обрати. Това е първо поражение за Байерн от юли месец насам, когато тимът падна от Борусия Дортмунд за Суперкупата на Германия. Сити сложи край на рекордната серия от 10 поредни победи на Байерн в Шампионската лига. Освен това шампионът на Германия спечели последните си четири мача в Мюнхен от турнира с голова разлика 14:0. В Бундеслигата Байерн вече 40 мача не познава вкуса на поражението. Последната им загуба в Шампионската лига обаче е точно в Мюнхен срещу англичани - 0:2 срещу Арсенал в 1/8-финален реванш в миналата кампания. След този мач Байерн изнесе лекция на всеки един от своите следващи съперници и вдигна шампионското отличие.

Байерн загуби, което е събитие и няма как да се подмине. До този момент от сезона воденият от Хосеп Гуардиола отбор газеше по пътя си, дори смачка самия Манчестър Сити насред „Етихад“ с 3:1. Както каза Пеп след мача, в Байерн няма да правят трагедии от това поражение, но е необходимо да бъдат взети точните поуки, за да не бъдат повтаряни същите грешки.

Загубата дойде и в много точен момент за баварците. Байерн финишира на първо място в своята група, но поражението от Манчестър Сити приземи германския шампион преди предстоящото Световно клубно първенство, а също така и преди осминафиналите в Шампионската лига.

Тази загуба със сигурност ще мотивира Хосеп Гуардиола и неговите момчета, но победата на Манчестър Сити дава надежда за другите отбори, че Байерн не е толкова непобедим.

Германският колос има всички шансове да стане първият отбор в историята, който ще спечели две поредни години трофея в Шампионската лига. Преди загубата от Манчестър Сити това не се поставяше под съмнение и всички се чудеха кой може да победи Байерн. Е, ето, че се намери някой, който намери цаката на баварците. Сега всички погледи вече са вперени към елиминациите в Шампионската лига и въпросът е ще успее ли Байерн да влезе в историята. Впрочем, Хосеп Гуардиола се е доказал като добър летописец.