Всеки стар тим може да спечели Европейското първенство. Датчаните го направиха през 1992 година, когато бяха събрани набързо от плажовете. Гърците успяха да сторят същото, играейки с персонална защита, както бе модерно през 70-те години, и с Ангелос Харистеас в атака, който бе резерва през по-голямата част от своята футболна кариера.

Такива неща се случват на Европейските първенства, защото те са най-краткото международно футболно състезание. Няколко добри резултата, няколко добри дни и правиш история. Евро 2012 ще трае само три седмици и както каза Арсен Венгер, всеки един отбор може да бъде на върха в класирането след три седмици.

Няма обаче съмнение кои са трите най-добри отбора на турнира – Испания, Холандия и Германия. Може обаче да се каже, че и трите тима са много по-силни, след като завършиха първи, втори и трети на последното Световно първенство. Ако тези три отбора успеят да намерят най-добрата си форма, това Европейско може да бъде много по-хубаво и интересно от Световното първенство.

Наставникът на Испания Висенте Дел Боске обаче ще бъде изправен през един сериозен проблем – управление на персонала. Дел Боске притежава най-силния отбор в света, в това няма никакво съмнение. За съжаление, след като вдигнаха трофея преди две години в Йоханесбург, основните играчи на тима прекарваха по-голяма част от времето си карайки се. Когато се прибраха в клуба това лято, футболистите на Реал Мадрид завариха Жозе Моуриньо като свой треньор, а той нажежи изключително много страстите преди "Ел Класико" с Барселона. Ритане, побутване, бъркане в очите – тези неща остават следи. В тунела на стадиона при едно от последните издания на дербито се говори, че Жерар Пике е обидил доста сериозно съперниците от Реал. Пике по-късно отрече, но капитанът на Испания и Мадрид Икер Касияс просто сподели – "Пике знае много добре какво каза". Шави пък бе хванат веднъж да казва, без да иска, на включен микрофон, че играчите на Реал Мадрид са "животни, които драскат с лапа към теб" и "големи загубеняци".

Касияс понякога звънеше на испанците в Барса след мачовете, за да потуши страстите, но Моуриньо не харесва това. В Барселона се говори тихичко, че Моуриньо дори не дава на играчите на Реал да се обаждат на своите приятели на "Ноу Камп", за да им честитят рождените дни. Дел Боске сигурно се е надявал Барселона и Реал Мадрид да не се класират за финала на Шампионската лига и един от двата отбора да спечели трофея след спорна дузпа в 89-та минута… Никой обаче не е толкова добър да успокоява страстите като Дел Боске, който е истински анти-Моуриньо тип човек. В Южна Африка, както пише Джими Бърнс в новата си книга "Ла Роха: Пътуване през испанския футбол", Дел Боске се "държал като обикновен семеен човек, който се снима с играчите и който взима подписани екипи на играчите като подарък за синовете си". Бърнс добавя, че "общият знаменател на връзката между Барселона и Реал Мадрид е дългогодишното приятелство и уважение между Касияс и Шави, които играят за Испания още от тийнейджъри". Старата любов би трябвало да води испанците напред.

На терена, Дел Боске има няколко проблема. Най-вече, той загуби до голяма степен двамата си основни нападатели. Фернандо Торес е в слаба форма, а Давид Вия е аут за месеци. Испания, която е богата на таланти, все пак има Роберто Солдадо от Валенсия и Фернандо Йоренте от Атлетик Билбао, които могат да запълнят дупката. Сеск Фабрегас също може да играе в атака като "фалшива деветка", тоест в ролята, която Лео Меси изпълнява в Барселона. Да, испанците би трябвало да са по-добри сега от момента, в който станаха световни шампиони. Помнете, че те не бяха на познатото си ниво почти във всеки един мач на шампионата в Южна Африка, освен в полуфинала с Германия. Ако испанците намерят най-добрата си форма, те могат да направят нещо неповторимо – да спечелят три големи шампионата последователно.

Холанците, които са световни вицешампиони от 2010 година, влязоха в кратка психологическа криза след турнира. Много от легендите на холандския футбол пък се изказаха, че се срамуват от "мафиотския" начин на игра на тима по време на финала с Испания. Самият Йохан Кройф каза: "Не вярвах, че моята страна ще се осмели да играе така и ще се откаже от начина си на игра. Дори без великите играчи от миналото, отборът ни си има свой стил. Явно съм грешал… Тази гадна, вулгарна, затворена и твърда игра не може да се гледа и това просто не беше футбол – да, по този начин те могат да създадат проблеми на Испания, защото това беше антифутбол".

Малко по-късно холандското футболно списание "Hard Gras" излезе на корицата си с фотография от момента от финала, в който Найджъл Де Йонг приложи каратистките си умения срещу Шаби Алонсо, а под снимката се мъдреше заглавието "Холандската школа". Пресаташето на "лалетата" Кеес Янсма, който има сериозно влияние в лагера на отбора, написа отговор на тази статия, в която казва, че "холандската федерация признава, че стила на игра е бил твърд, но не смята, че това ще доведе до нарушаване на имиджа на холандския футбол". Той обаче признава, че Де Йонг е заслужавал да получи червен картон.

Самият Де Йонг прати в болница трима съперникови играчи в рамките на следващите две години и половина. Веднага, след като счупи крака на Хатем Бен Арфа от Нюкасъл в мач на неговия Манчестър Сити през октомври 2010 година, Холандия го наказа. За щастие на "лалетата" се появи един млад талант – Кевин Строотман, който обаче имаше важно качество, нетипично за дефанзивен халф – умението да подава напред, към Робин Ван Перси. Повече от година Де Йонг не успяваше да си върне мястото в холандския тим. Холандия спечели 17 поредни квалификационни мача за Световното първенство и Европейското първенство, преди да загуби последния си мач, който бе без значение – срещу Швеция.

През зимата обаче, Строотман загуби форма, а Де Йонг намери своята, така че той бе основна фигура при победата над Англия с 3:2 на "Уембли" през февруари. Разбирателството му с Марк Ван Бомел в средата на терена пък явно се затвърди точно навреме за турнира в Полша и Украйна. Основният пъзел за Ван Марвайк обаче е с кой да играе в атака. Ван Перси вкара 33 гола във всички състезания до началото на месец април. Клаас-Ян Хунтелаар от Шалке 04 обаче има 47 попадения, така че е много възможно по терените на шампионата да видим Хунтелаар в атака и зад него Ван Перси. Ариен Робен оформя опасната тройка, но трябва да се задържи здрав за няколко последователни дни.

Холандия загуби с 0:3 контрола от Германия през ноември, а същата вечер Йоахим Льов си легна да спи като статистически най-успешният селекционер на Бундестима. Сега е моментът да си вземе наградата. Една от най-успешните футболни нации изграждаше нов състав и нов стил на игра, а само Германия може да стигне два финала и два полуфинала на международни турнири, докато изгражда нов отбор. Сега обаче, вече няма място за извинения. Те разполагат с всичките си звезди от 2010 година, плюс дълбочина в средата на терена, заради талантите Марио Гьотце и Тони Кроос. Както Испания и Холандия, тяхното слабо звено обаче е защитата. След като Франция би Германия в контрола с 2:1 през февруари, Лоран Блан каза, че "е знаел за слабости в отбраната на съперника".

Да, немците може да нямат най-силния състав на терена, но имат най-умният щаб. В Южна Африка, щабът от анализатори на Бундестима имаше на DVD един час с дузпи, изпълнени от съперниците преди началото на мачовете от елиминациите. Освен това, в мача от четвъртфиналите с Аржентина те имаха най-ефективния план за това как да спрат Лео Меси, както и плановете на наставника Диего Марадона. Всеки път, когато топката беше в Меси, двамата германци бяха в него. Първият се опитваше да му влезе, а вторият бе на два метра пред него, чакайки да пресече евентуален пас на звездата на Барса. Звучи лесно, но никой друг не успя да го направи. Всеки трябва да се страхува, когато най-голямата футболна нация в европейския футбол е и най-умната. Защитникът на Холандия Джони Хейтинга го каза след загубата от Германия: "Испания е фаворит номер едно, а Германия – фаворит номер две". Това може да е психологическа игра от страна на холандския национал, но е много вероятно той да има право.

Саймън Купер е спортен кореспондент на вестник "Financial Times". Той живее в Париж, но е роден в Лондон. Купер е написал три книги - "Футболът срещу врага", "Аякс, Холандците, Войната" и "Сокърномикс"./ БГНЕС