Отборът на Наполи очевидно не успя да се отърси навреме от отпадането си в четвъртфиналите на Лига Европа. Само няколко дни след 0:1 от Арсенал неаполитанци допуснаха ново поражение на своя „Сан Паоло”, отстъпвайки с 1:2 срещу гостуващия Аталанта.

Със сигурност „бергамаските” имат много повече за какво да се борят до края на сезона, тъй като победата ги изравни по точки с 4-ия във временното класиране Милан. Именно „росонерите” към момента заемат последната позиция, даваща право на участие в груповата фаза на Шампионската лига.

За да бъде вечерта още по-горчива за Карло Анчелоти и неговите момчета, те допуснаха пълен обрат, след като имаха преднина на полувремето. Лошите предзнаменования долетяха в самото начало, тъй като в 13-ата минута Влад Кирикеш се контузи сериозно и трябваше да бъде заменен. Малко по-късно – в 22-ата – домакините имаха претенции за игра с ръка на Алехандро Гомес в наказателното поле, като не получиха желаната дузпа.

В 28-ата „везувиани” все пак показаха частица от класата си. Кевин Малкюит получи пас в дълбочина по десния фланг и сервира идеалното центриране по тревата за Дрийс Мертенс, който отблизо без проблем опъна мрежата – 1:0.

Аталанта започна да играе с доста повече плам от този момент нататък и в продължението на първата част Алехандро Гомес предизвика красиво спасяване от Давид Оспина.

След паузата мачът беше далеч по-отворен и равностоен, като атаките летяха една след друга. В 68-ата минута Мертенс беше на косъм от това да вкара забележителен гол след индивидуален пробив. В самия край на акцията мерникът на белгиеца изневери.

Буквално в следващото нападение Аталанта изравни чрез бившия футболист на Наполи Дуван Сапата. Ханс Хатебур проби на скорост отдясно и нахлу в наказателното поле към аутлинията. Последва центриране по земя, а Сапата изникна сякаш изпод земята, за да преодолее вратаря – 1:1.

Единадесет минути по-късно Сапата окончателно нокаутира Наполи. Той проби през центъра в наказателното поле и наглед загуби баланс, притиснат от двама бранители. Колумбиецът леко чукна кълбото вляво и се отскубна от пазачите си, а след това интелигентно подаде зад гърба си, за да може Марио Пашалич да отбележи на празна врата – 1:2.

В 88-ата минута Хосе Кайехон можеше да донесе точка на Наполи, когато стреля към долния ляв ъгъл. Вратарят Пиерлуиджи Голини обаче отвърна с великолепно спасяване и така Аталанта триумфира.

В таблицата Аталанта все още е пети с 56 точки, като се възползва от грешната стъпка на 4-ия Милан, който има също 56 след 1:1 срещу Парма. Шестият Рома също остава в играта заради своите 55 пункта, а 7-ият Торино (53) също не изглежда далеч при оставащи 5 кръга. Лацио изглежда с най-малки шансове заради своите 52 точки. Наполи остава втори с 67.

Следващият кръг означава гостуване срещу Фрозиноне за Наполи. Аталанта от своя страна приема Удинезе.