Бившият футболист на Лудогорец Хосе Луис Паломино ще има шанса да играе във финала за Купата на Италия. Колумбийският защитник беше титуляр за своя Аталанта, който взе късна победа 2:1 над Фиорентина у дома в полуфинален мач-реванш. Така с общ резултат 5:4 в двете срещи „бергамаските” се класираха за срещата, която ще излъчи новия носител на трофея на 15 май.

Финалът ще бъде четвърти в цялата история на "бергамаските", които печелят своя първи през 1963 година (срещу Торино). После идват пораженията от Наполи (1987) и Фиорентина (1996).

Началото на мача не беше никак позитивно за отбора на Джан Пиеро Гасперини не беше никак позитивно, защото още в 3-ата минута гостите поведоха в резултата. Защитата на Аталанта не можа да стори нищо, за да спре центрирането на Федерико Киеза, а Луис Муриел беше на точното място, за да реализира – 0:1.

Флорентинци имаха невероятен шанс секунди по-късно да удвоят. Марко Бенаси изведе Киеза на чудесна позиция, ала младата звезда не беше докрай прецизен и стреля встрани от целта.

В 11-ата минута Жордан Верету направи, както се оказа впоследствие, съдбовен пропуск. Неговият силен от дистанция мина през купа от тела и предизвика спасяване от Пиерлуиджи Голини.

Буквално в следващата атака Аталанта получи дузпа. Алехандро Гомес бе повален на земята от Федерико Чекерини и главният съдия посочи бялата точка. Бившият футболист на Фиорентина Йосип Иличич демонстрира нулеви сантименти, а вратарят Албан Лафон усети посоката, но не успя да стигне до топката навреме – 1:1.

Тези бързи голове подействаха отрезвяващо и за двете страни, като до почивката действията останаха сравнително миролюбиви. През втората част Фиорентина тръгна да търси ново попадение, а това отвори шансове за контраатаките на гостите.

Още в 47-ата минута Муриел можеше да оползотвори по по-добър начин подаването на Бенаси. Изстрелът на колумбиеца го биваше, но същото важеше и за намесата на Голини. Три минути по-късно дойде и отговорът на Аталанта. Алехандро Гомес нанесе страхотен шут от 25 метра, Лафон отби с мъка, а Бенаси притича и изчисти в корнер.

Френският страж беше призван да се намесва и в 63-ата минута, когато Марио Пашалич обстрелва вратата му.

В крайна сметка в 69-ата минута Аталанта стигна до скъпоценния втори гол. Домакините изпълниха бързо пряк свободен удар в половината на Фиорентина. Алехандро Гомес пое топката отдясно и се завтече към ъгъла на наказателното поле. Когато всички очакваха центриране, аржентинецът нанесе много силен шут по диагонала. Лафон трябваше да се справи далеч по-добре, тъй като опитът му да боксира завърши в собствената мрежа – 2:1.

Оттук нататък гостите бяха изправени пред задачата да вкарат два безответни гола, ако искат да продължат напред. Аталанта от своя страна изпусна възможността да довърши всичко в 87-ата минута, когато топреализаторът на отбора Дуван Сапата излезе очи в очи с вратаря и не успя да го преодолее.

За „бергамаските” Паломино записа пълни 90 минути и сега заедно със съотборниците си очакват развоя на другия полуфинал, който противопоставя Милан и Лацио. „Римските вълци” спечелиха първата среща в Милано с 1:0.