Отборът на Рома постигна колкото престижна, толкова и важна победа с 2:0 над Ювентус в голямото дерби от 36-ия кръг на Серия А. Трите точки, които дойдоха с попадения в заключителните минути, оставят „джалоросите” на Клаудио Раниари в битката за четвъртото място в калчото, което означава участие в Шампионската лига през следващата кампания.

Столичани имаха и нужната доза късмет срещу шампиона на страната, който оттук до края на сезона не би могъл да прибави нови отличия във витрината си. През първото полувреме вратарят Антонио Миранте отрази три невероятни положения за торинци, сред чийто редици определено личеше, че мотивацията вече не е на познатото ниво. Достатъчно красноречив е фактът, че "старата госпожа" вече за 6-и пореден мач допуска гол в мрежата си.

Алесандро Флоренци и Един Джеко бяха хората, които съхраниха мечтата на Рома чрез попаденията си. Тимът е 6-и в класирането с 62 точки, колкото има и петият Милан. Интер понастоящем заема 4-ата позиция с 63 пункта, като се намира в серия от три поредни равенства и утре приема изпадналия вече Киево в своя мач от кръга. Третият Аталанта също не е далеч напред със своите 65 точки.

На „Олимпико” Ювентус започна мача в много по-добро темпо и в 6-ата минута вратарят на Рома Антонио Миранте направи първото от своите чудеса под рамката. Емре Джан проби на скорост отляво в наказателното поле и сервира кълбото за останалия съвсем сам срещу вратата Хуан Куадрадо. Колумбиецът очевидно подцени ситуацията и макар да нанесе точен удар, Миранте с невероятен плонж изби в корнер.

Десетина минути по-късно Кристиано Роналдо тръгна на един от типичните си пробиви и комбинира с Пауло Дибала. Последният изпрати страховит фалцов шут към вратата и учудващо Миранте отново имаше равен по класа отовор.

Дойде редът на Рома да покаже зъбите си. В 19-ата минута домакините организираха мълниеносна контраатака, при която Лоренцо Пелегрини излезе на позиция за завършващ удар. Италианският национал се завъртя и стреля силно по диагонала, улучвайки напречната греда.

В 30-ата минута невероятният страж на римляните отрази поредният сигурен гол. Пауло Дибала получи шанс да стреля от движение и го стори от 11-12 метра. Миранте не видя добре топката заради струпването на играчи пред себе си, ала с котешка пъргавина все пак реагира и изби кълбото в левия си стълб.

След почивката Юве намали леко оборотите, а и отборът на Рома започна да стои далеч по-добре. Футболистите на Раниери успяха да изтласкат играта по-далеч от собственото си наказателно поле, макар че в 64-ата минута целият стадион изтръпна при контраатаката на Дибала и Кристиано Роналдо. Аржентинецът с пас от левия фланг изведе Кристиано съвсем сам срещу вратаря и този път прошка нямаше. Главният съдия Давиде Маса веднага получи сигнал от ВАР, че португалецът е бил в засада при отправянето на подаването и резултатът остана 0:0.

Той се задържа такъв до 79-ата минута, когато носещият капитанската лента в този мач Алесандро Флоренци взриви трибуните. Присъствието на влезлия преди малко Ченгиз Юндер разсея бранителите на в черно-бели екипи, а това позволи на Джеко и Флоренци да изпълнят чудесно двойно подаване, което изведе италианецът сам по диагонал спрямо вратата. Вратарят Войчех Шчесни излезе в опит да пресрещне съперниковия играч и се оказа красиво прехвърлен – 1:0 за Рома.

В заключителните минути Юве се хвърли по-масирано напред и плати цената. Във втората минута от добавеното време Родриго Бентанкур и Алекс Сандро сбъркаха при размяната на пасове, а свежият Юндер грабна топката и се понесе с неописуема скорост напред. Защитата на торинци беше разпокъсана и улесни турчина за асистенцията, която задължи Един Джеко да се разпише с изстрел от 8 метра – 2:0.

В следващия кръг Рома гостува на Сасуоло. Ювентус от своя страна приема споменатия вече тим на Аталанта, който по-рано през сезона го изхвърли от турнира за Купата на Италия.