Ювентус спечели предсрочно своята 35-а шампионска титла на Италия. „Старата госпожа” стори неизбежното 5 кръга преди края, като победи един от най-яростните си врагове на домашната сцена – Фиорентина.

CR7: Оставам в Ювентус на 1000 процента

У дома момчетата на Масимилиано Алегри триумфираха с 2:1, а това им беше достатъчно, за да завоюват безпрецедентно 8-о поредно скудето. Тази поредица няма аналог не само в Италия, но изобщо в топ 5 първенствата на Стария континент. До голяма степен „виолетовите”  поднесоха рекорда на тепсия, тъй като победното попадение в мача всъщност беше автогол на техния капитан Херман Пецела.

Над Алегри остана единствено Трапатони

Началото на мача ясно показа, че раната, която Аякс отвори през седмицата, елиминирайки Юве в Шампионската лига, все още не е заздравяла. Фиорентина излезе напред в резултата само след 6 минути игра, при това на гърба на сериозен пропуск от Кристиано Роналдо. Федерико Киеза от флорентинци проби отдясно до самата аутлиния в наказателното поле и изпрати ниско центриране във вратарското поле. В купа от играчи топката рикошира в Даниеле Ругани и Емре Джан, за да изскочи точно пред Никола Миленкович, за когото остана най-лесното – 0:1.

Пет минути по-късно Кевин Миралас получи идеална възможност да увеличи преднината на Фиорентина при контратака, при която гостите имаха числен превес – трима срещу двама. Изстрелът на белгиеца премина на сантиметри над гредата.

В 20-ата минута Леонардо Бонучи предотврати сигурен гол във вратата на домакините, след като Джовани Симеоне беше изпуснат в наказателното поле и опита да предостави топката на Киеза. Италианецът сигурно щеше да порази празната врата, ако не бе намесата на Бонучи.

Малко по-късно попадение на Симеоне беше отменено заради засада, а развоя на мача никак не се хареса не феновете, които започнаха все по-често да освиркват своите. Фиорентина имаше куп чисти ситуации, ала плати заради своята неопитност . В 37-ата Пянич центрира от ъглов удар отдясно по атаката, а на първа греда никой не проследи движението на Алекс Сандро, който от труден ъгъл изненада вратаря Албан Лафон – 1:1.

Точно преди почивката Фиорентина можеше да възстанови аванса си, ако Киеза беше по-точен. Неговият мощен удар разтресе напречната греда.

След почивката картината се промени драстично и най-вече заради факта, че Юве много рано стигна до пълния обрат. В 53-ата минута Кристиано Роналдо демонстрира огромната си класа, като надбяга своя пазач отдясно и влезе на висока скорост в наказателното поле. От аутлинията той центрира в търсене на свой съотборник, но капитанът на Фиорентина Пецела беше човекът, който решително отклони кълбото в мрежата – 2:1.

Юве имаше пълно надмощие в следващите петнадесетина минути, а в 65-ата Лафон спаси Фиорентина от трети гол. Кристиано Роналдо опита да засече центриране на около метър пред вратарското поле, блокираният изстрел се върна по-назад за Пянич, който изпрати страховита тупалка под напречната греда. Единствено рефлексът на Лафон предотврати попадение.

Към края на мача умората в краката на торинци отново пролича и Фиорентина направи нещо като финален щурм. Най-доброто положение за „виолетовите” дойде в добавеното време, когато Брайън Дабо съзря шанса си и стреля от вътрешността на наказателното поле. Топката влиташе в долния десен ъгъл, ако не беше изумителният Войчех Шчесни.

Така 5 кръга преди края Юве отново грабна шампионската корона с 87 пункта. Преследвачът Наполи има 67 точки и 6 срещи до края, така че математически не може дори да изравни „старата госпожа”. За Масимилиано Алегри и Юве това е втори трофей през настоящия сезон в добавка към спечелената по-рано Суперкупа на Италия.