Класиката на германския футбол между Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен завърши при 0:0, а с това разликата между двата тима в челото на Бундеслигата се запази 5 точки.

Така, сякаш неочаквано дошлата интрига за титлата, се запазва, за жалост на Пеп Гуардиола и неговите момчета. Испанецът е решен да запише абсолютен рекорд като изведе баварците до безпрецедентна четвърта поредна титла. Само че това сякаш не вълнува толкова феновете на Байерн. Голямата цел за тях е ясна – триумф в Шампионската лига. А колкото и да твърди обратното, ясно е, че самият Гуардиола също отчаяно иска да стигне до успех с немския колос в най-престижния европейски клубен турнир – успех, който тотално би го утвърдил като един от най-великите треньори в историята и би направил престоят му в Байерн феноменален.

Но как именно създалата се интрига в Бундеслигата може да се окаже големият плюс за Байерн в Европа?

По това време на кампанията в последните два сезона Байерн беше в изключителна форма и газеше всички свои съперници, заради което отборът бе считан за супер фаворит в Шампионската лига.

Но големият проблем идваше от липсата на реална конкуренция в Бундеслигата. Някъде около четвъртфиналите в Шампионската лига баварците вече си бяха осигурили титлата в Германия, което неизменно водеше до рязък спад на формата и в последствие истински крушения в полуфиналите на европейския турнир съответно от Барселона през миналия сезон и от Реал Мадрид преди 2 години.

Кратка справка показва, че в този момент от шампионата (след 25-ия кръг) преди година Байерн водеше с цели 11 точки пред втория Волфсбург, а през 2014-а авансът бе умопомрачителен – 23 точки пред Борусия Дортмунд.

А успокоението и липсата на истински мачове, съпроводено с контузиите във важни моменти, доведоха до огромните разочарования за Нойер и компания.

Сега ситуацията е друга. Байерн отново е лидер, но петте точки пред Дортмунд със сигурност няма да позволят на немския колос да се отпусне в мачовете си за първенство.

Приказките, че Пеп Гуардиола едва ли не мисли за следващия си отбор Манчестър Сити, са тотални глупости. Самите играчи дори признаха, че откакто е обявил решението за бъдещето си, Гуардиола сякаш изглежда още по-решен да постигне успех с Байерн. Справка: рядко вижданата лекция, която младокът Йосуа Кимих получи още на терена след мача с Дортмунд, такава страст може да демонстрира само човек, който знае какво иска.

източник: Gulliver/GettyImages

И докато Байерн продължава да играе убедително, то сякаш отборът все още не е достигнал най-добрата си форма. Гуардиола най-вероятно е научил урока си от последните две години и няма намерение да повтаря полуфиналните разочарования.

Първата крачка обаче няма да е лека – баварците трябва да се справят в реванша с Ювентус, а след това всичко ще зависи от моментната форма на големите отбори.

Целта е ясна – финалът в Милано. Бъдете сигурни, че Пеп ще даде всичко от себе си, за да достигне до мача за трофея. И битката в Бундеслигата ще му помогне в тази мисия.