Трикратният световен шампион във Формула 1 . Макс Верстапен, продължава да доминира по категоричен начин и ще започне спринтовата надпревара в Маями от полпозишън, след като триумфира в петъчната спринтова квалификация.

В последната ѝ част всички пилоти заложиха на една и съща стратегия със само една летяща обиколка с меките гуми, като в нея нидерландецът постигна първо време от 1:27.641, въпреки че обиколката му далеч не беше чиста, за което призна и самият той след края ѝ. Втори, с 0.108 изоставане остана пилота на Ферари Шарл Льоклер.

Трети на стартовата решетка се нареди вторият пилот на Ред Бул Серхио Перес, а до него ще бъде изненадата на сесията Дениъл Рикардо от втория екип на „биковете“. Карлос Сайнц и Оскар Пиастри оформиха третата редица, а зад тях останаха съотборниците в Астън Мартин Ланс Строл и Фернандо Алонсо.

Най-разочароващият резултат от пилотите в Топ 10 в края на квалификацията бе Ландо Норис, който допусна грешка в завой №11, загуби много време и ще трябва да потегли едва девети. До него пък ще застане пилотът на Хаас Нико Хюлкенберг.

Снимки: Gulliver/GettyImages
67 снимки

Доста шумен провал записаха съотборниците му в Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън, които отпаднаха още във втората част на квалификацията, като останаха на съответно 0.013 и 0.041 от класирането за нея. Така на спринта в Маями те ще заемат от 11-та и 12-та позиция. Седемкратният шампион Хамилтън докосна леко стена на изхода от завой №16 в решителния си тур.

Спринтовото състезание за Гран При на Маями трябва да стартира в 19:00 часа българско време в събота. То ще бъде с продължителност от 19 обиколки и само първите осем в него ще спечелят точки за генералното класиране. От 23:00 часа същата вечер е същинската квалификация за състезанието, което пък ще стартира 24 часа по-късно в неделя.