Геният зад шампионските болиди на Ред Бул - Ейдриън Нюи, ще напусне отбора през първото тримесечие на 2025-а. Новината идва от "биковете". Най-успешният дизайнер на болиди във Формула 1 прекара 19 години в Ред Бул.

„В продължение на почти две десетилетия за мен беше голяма чест да играя ключова роля в прогреса на Ред Бул Рейсинг от дебютант до многократно печелил титли отбор“, каза Нюи в изявление и добави: „Смятам, че сега е подходящ момент да предам щафетата на другите и да потърся нови предизвикателства за себе си.“

Колите, разработени с дизайнерския усет на Ейдриън Нюи, са спечелили 25 шампионски титли при пилотите и конструкторите за Уилямс, МакЛарън и Ред Бул. През 2023 година неговият болид беше най-доминиращият в историята на Формула 1 с 21 победи от 22 състезания.

От Ред Бул заявиха, че 65-годишният Нюи ще се оттегли от задълженията си във Формула 1, но ще продължи да посещава определени състезания до края на настоящия сезон.

„Всичките ни най-велики моменти от последните 20 години дойдоха с ръката на Ейдриън върху техническия лост. Неговата визия и брилянтност ни помогнаха да спечелим 13 титли за 20 сезона. За мен, когато Ейдриън се присъедини към Ред Бул, той вече беше дизайнер суперзвезда. Две десетилетия и 13 шампионски титли по-късно той си отива като истинска легенда“, коментира директорът на Ред Бул Кристиан Хорнер.

Ред Бул в момента доминира с трикратния световен шампион Макс Ферстапен, а Нюи ще е цел на топ отборите, като вече има сериозни спекулации за негово преминаване във Ферари, където да работи с Люис Хамилтън.