Ланс Строл получи две наказателни точки към своя състезателен лиценз след удара между него и Даниел Рикардо в Гран При на Китай.

Инцидентът се случи в края на 26-ата обиколка, когато канадецът не прецени правилно движението на колите пред себе си и се вряза в болида на РБ точно при първото рестартиране на надпреварата.

След този контакт пилотът на Астън Мартин се насочи директно към бокса, за да му бъде поставен нов нос. Рикардо продължи, но по-късно се прибра в гаража си, тъй като пораженията по неговия под бяха прекалено големи.

Освен допълнителното спиране в бокса за Строл имаше и наказание от 10 секунди, което той изтърпя с четвърта визита при механиците на Астън Мартин. Като „бонус“ към тези 10 секунди стюардите „наградиха“ кандаския състезател и с две наказателни точки, които ще са част от неговия лиценз в следващите 12 месеца.

Така поне до 9 юли Строл ще е със седем наказателни пункта, тъй като той започна сезона с 5, а всеки пилот, който натрупа 12 в рамките на 12 месеца получава забрана за участие в едно състезание. Съотборникът на Строл - Фернандо Алонсо, също е в неизгодна позиция, тъй като той има шест наказателни точки, натрупани от началото на този сезон.