Новият изпълнителен директор на ЦСКА - Радослав Златков, представи пред медиите концепция за развитие на клуба.  Той призна, че представянето на отбора през последните години не е на нивото, на което трябва да бъде. 
 
„Изключително горд и щастлив съм да поема тази голяма отговорност. Пред нас има много ясни точни цели и задачи. На първо място е европейски отбор с европейски резултати. Да построим нашия европейски стадион и да създадем новите Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Стилиян Петров в нашите школи. Първо да се гордеем с тях в нашия отбор, а после в националния отбор и европейски отбори. Искам да подобрим и нашата база в Панчарево.
 
Наясно съм, че задачата ни е трудна. Всеки, който смята, че идва месия и с един магически допир ще върне славата на нашия велик отбор, е наивник. Това не е възможно. Показвам славната ни история. През последните години не се представяме на нивото, на което трябва да бъде ЦСКА. Това не е генетиката на ЦСКА, защото ние сме победители. От нас се очаква повече. Това няма да стане за месец, два или година. Ние трябва да изградим здравите основи.
Здравите основи в клуба се градят от различни специалисти с различни умения. Това са финансов, правен отдел, методисти и др. Да не забравяме и „червената“ общност, съставена от всички, които обичат отбора. ЦСКА стои на 4 основни фундамента – легенди, история, „армейски“ ценности и инфраструктура.  Ние изграждаме един от основните пилъри – инфраструктурата. Един не толкова стабилен, лека разклатен стълб – „армейските ценности“, които са морал, чест, доброта и др. Ние с помощта на „армейската“ общност ще подкрепим фундаментите и ще изведем ЦСКА там, където му е естественото място.
 
Структурата на клуба е жив организъм, който се променя. Основната цел е да има много точни и ясно отговорности, права и задължения по направления. Ще имаме няколко звена – спортно-технически, администрация, технически отдел, комуникации и маркетинг“, коментира новият изпълнителен директор на ЦСКА.
 
Открито ще казваме какво ще се случва с нашия отбор, но ще бъдем дисциплинирани. Цялата комуникация ще преминава навътре и навън. Начертал съм няколко линии, които трябва да се спазват и ще следим какво ще излиза от нашата кухня. Скоро ще има още едно звено – Търговски отдел. Структурата трябва да се напълни с най-добрите играчи. Трансферният ми прозорец в администрацията е отворен. Търсим и попълваме най-точните хора. Чистачката на Панчарево трябва да бъде най-добрата чистачка. Ние сме една бизнес фирма, която трябва да покаже добри резултати, за да има устойчивост.
 
Имаме важни проекти. Чака ни много работа и последно най-важно, че всяка структура трябва да има взаимодействие на звената, за да може да работи правилно. Трябва да се спазват срокове и взаимодействие между звената. Трансформирал съм големи компании и нямам капчица съмнение в нашия успех.
 
Убеден съм, че на колкото повече отбори в България се случи да работят като бизнес модел, ще имаме повече български имена на фланелките, ще имаме победи. Няма как отбор да не действа като модерна бизнес организация с точни и ясни цели. Добрите практики трябва да са взаимствани. Това са практики, които в други индустрии се използват в България.
 
Целият цифров свят трябва да се случи. Това, което аз виждам, идвайки от моята сфера е, че футболът е изостанал в цифрово отношение. Няма да изчезнат хората, а тяхното внимание трябва да бъде насочено към важните неща. Ние бързо можем да постигнем това, структурирайки по най-добрия начин цялата организация. Това ще подпомогне основната цел – отбор и победи. Методологиите и децата, които ще създаваме, са много важни. Обучението на треньорите също. Трябва да има един модел и да има постоянство, а не да се събудим утре да си кажем, че ще играем като Реал Мадрид, а на другия ден като Барселона или Манчестър Юнайтед. Трябва постоянство и работа – това е моето верую.
 
Ще положа максимални усилия да вляза максимално близо в детайла. В спортно-техническата част трябва да отговарят експертите. Тя обаче може да бъде погледната и от друга страна. Аз вярвам, че трябва да има много ясно начертан план от точка „А“ до точка „Б“. Ние ще срещнем много препятствия, но трябва да анализираме грешките си и да се опитваме да ги предотвратяваме. Трябва да има точни и ясни правила, които да се спазват от мен до последния човек в организацията. Аз съм много диалогичен, вратата ми е отворена, но съм безкомпромисен, когато трябва да се наложи желязна дисциплина и тя ще ни помогне.
 
Никога няма да чуете от мен критични думи по отношение на миналото. Всеки един, който е бил или е в ЦСКА, независимо кой е, е допринесъл с нещо за историята и това, което е тази институция. Кой повече и кой по-малко. Гледах предишната презентация, не е съвсем същата. Въпросът не е външният вид, а как се налагат правилата. Какви са взаимовръзките. Иначе стои един слайд. За мен възловият момент е как се повежда този отбор към целите, които сме си поставили. Аз имам пълната свобода да направя промените, които смятам за нужни. Свободата ми е дадена в името на голямата цел. Ще се обърнем назад след време и ще бъдем всички горди с това, което сме постигнали.
 
Говорих с Александър Томаш, като започнах работа. Първата стъпка беше вътрешният одит. Целта е не да се променя нещо, а да се надгражда. Конкретни планове, конкретни стъпки, проекти, регулярна среща с ръководството. Даже днес не съм я прескочил. Това е нещо, което се случва непрекъснато. Любимият ми метод е да седна до някого и да го питам до къде е. Задачи, цели и контрол“, заяви Радослав Златков.

подкрепя българския спорт