Бившият треньор на ЦСКА, Локомотив Пловдив и младежкият национален отбор на България Александър Станков даде специално интервю за Gong.bg, в което говори по всички актуални теми в българския футбол.

- Г-н Станков, какво се случва с вас?

- Най-радващото, което се случва с мен и не знам дали има по-голямо щастие от това – роди ми се внук. Много често се занимавам с него. Дълги години не съм си бил вкъщи при семейството. За първи път имам възможността година и нещо да се задържа у нас, което е много хубаво. Имах нужда от по-дълъг период от почивка. Все пак искам да кажа, че дългият ми престой в Китай – имаше много хубави моменти, но това беше и много сложен и труден период. За мен една година там се равнява на две-три да си треньор в Европа. Не искам да кажа нищо лошо, напротив - много хубави моменти съм имал там. В едно интервю преекспонираха мои думи и ми създадоха големи проблеми в Китай. Искам дебело да подчертая това - казах, че с бавни темпове се развиват китайските футболисти. Наши доброжелатели и ваши колеги журналисти го предадоха на техни китайски колеги, че съм казал, че техните футболисти са некадърни и нищо не става от тях.

- Вероятно не е било грешка на превода?

- Това беше умишлено. Както и да е.

- В такъв случай бързате ли да се върнете във футбола?

- Почивката е добро нещо. Действително имах нужда от това. Когато стане дълъг период от време също не е добре. Чувствам се зареден с енергия и ми липсва треньорската работа и да съм вътре във футбола. Мисля, че съм човек, който може да даде още на футбола – не само в България, а и в чужбина. Готов съм, но въпреки всичко съм постигнал, колкото и нескромно да звучи, такова ниво, което ми позволява да си избирам и да поставям принципите и условията си. Не говоря за финансовата част, а като принципи, начини и виждане на футбола.

- Тази почивка освежи ли гледната ви точка за нещата във футбола?

- Човек, когато има такъв период, рестартира много неща. Прави си собствени анализи и вижда неща, които е пропуснал. Акълът ти почива по този начин и си правиш равносметка за много неща.

- Споменахте за вашия дълъг престой в Китай и повечето хора, може би знаят, че вие сте един от най-успешните български треньори в страната. Оттам тръгна тема №1 в общественото пространство – коронавируса. Комуникирате с хора от Китай, какво се случва с футбола в държавата?

- Първо искам да вкарам една скоба преди да започна да отговарям на вашия въпрос. Не само аз, а има и друг мой колега, който постигна добър резултат – Ясен Петров. Обичам да съм колегиален и трябва да сме задружни. Защото всеки един успех на българин в чужбина, много хора не могат да го разберат, колко врати отваря и помага на други колеги. По отношение на въпроса, всеки ден си комуникирам с Китай. Тази страна е неизменна част от живота ми, защото прекарах немалък период там. Това е много дисциплиниран народ и те започват в момента да се справят със ситуацията и нещата се успокояват. Взеха драконови мерки и много хора се учудиха, както и мои приятели, близки, на това как една болница се строи за една седмица. Аз въобще не се учудих от този факт, защото знам какво става в Китай. Те издигат небостъргач за близо месец. Това е народ, който е дисциплиниран и е свикнал да бъде ръководен и да спазва инструкции. Помогна им много да се справят със ситуацията, която е в момента.

- Дисциплината на първо място...

- Дисциплината, трудолюбието и също така, редът, който поставят техните ръководители.

- Познавате добре и европейският футбол. В момента се наблюдава една параноя примесена с паника, най-вече с оглед на това, че футболният календар се измества за неопределено време – мачове се отлагат, играе се без публика. Как ще се отрази това в дългосрочен план?

- Никак не е приятен този етап. Но в хората действително има малко повече паника, отколкото е необходимо. В крайна сметка футболни федерации и организации се застраховат, защото трябва да бъде безопасно за хората. В Китай също търпят огромни загуби. Говорим за милиарди. Покрай тях търпят загуби и фирми по целия свят, които са свързани с производството в страната. Неприятен момент, но трябва да се вземат необходимите мерки. Футболните клубове ще загубят и хората също от това, че не могат да гледат мачове, но ситуацията е такава, че трябва да има повече сигурност. Когато нещата тръгнат в посока, която е безопасна, тогава отново ще могат да посещават футболни мачове. При всички положения футболните клубове и организациите ще търпят загуби.

- Според вас това ще доведе ли до отлив на европейски и световни звезди от Китай?

- Знаете, че в света и комерсиализацията на футбола са неминуема част от нашия живот. Но всяко движение, независимо какво е, сега вирусът оказва влияние. В момента отборите от Суперлигата и тези от Втора и Трета дивизия се намират на места, в които им се удължи подготвителният период – в Испания. Дори Здравко Здравков е в Сърбия. Седят и чакат да видят как ще се развият нещата. Не им се отразява кой знае колко на икономическото състояние на отборите, защото те са доста богати и могат да си позволят да стоят по два-три месеца в Испания на лагер. В крайна сметка се изчаква да се види каква е ситуацията и за момента нямам информация кога ще започне първенството. Чух няколко варианта. Единият беше за април, но за мен малко вероятно е това да стане. Друг има и за юни. В най-лошия случай може да има и нулева година, но проблемите идват от там, че имат скъпи чужденци, които имат договори и трябва да им се плаща заплата, а първенство не се играе. Но дай Боже по-бързо да започне шампионата, защото това ще е най-добрият вариант. Казват, че ситуацията е овладяна и четох изявление на техния президент, който е посетил Ухан. Той каза, че нещата са под контрол и лека-полека фирмите започват отново да работят. Надявам се в най-скоро време и футболният сезон да се поднови.

Александър Станков

източник: gong.bg

- Какво мислите за правилото с вратарския пост, което бе прието от БФС? Нали и в Китай съществува това?

- Много правилно се ориентирахте. Това правило все още го има в Китай. Но понеже страната е икономически независима и могат да си позволят много големи имена във футбола. Такива и отидоха да играят там. До преди пет години никое по-известно име не искаше да отиде в Китай, но сега поради такива интереси започнаха и много големи имена, и в треньорската професия. Много хора не знаят, че китайците имат правила, които са издигнати от тяхната футболна федерация. Примерно във Втора дивизия, която е професионална, задължително трябва да играят трима играчи до 23 години. Това означава, че, ако трябва да играеш с толкова футболисти на тази възраст, ти трябва да разполагаш минимум с шестима, защото може да се случат контузии и наказания. Ние страшно подрипваме, когато се наложи да играе един млад футболист в нашата Втора лига. Мисля, че това правило за вратарите не знам дали ще може да се случи, но защо трябва под натиск да се взимат такива кардинални решения, задължително да играе футболист до 21 години, например. Това беше преди един-два сезона. След това веднага го побългарихме и неминуемо, футболистът, който участваше се контузваше или имаше някакъв проблем, и го сменяха много бързо. Защо трябва по този начин всичко при нас трябва да става със заповеди и нареждания? Не осъзнаваме ли...изключвам Лудогорец, който влезе в друг поток. Те могат да си позволят. Но защо трябва отбори, които едвам връзват бюджета си да канят недоказани чужденци, които да им плащат заплати, след това да ги гонят и съдят? Не можем ли да го проумеем, осоено във Първа, Втора и Трета лига трябва да налагаме млади футболисти, защото няма да имаме нито национален отбор, нито футболът ще ни тръгне нагоре. Защо премиерът трябва да казва на футболните хора и да ни подсеща, това, което се говори от 15 години – да се вкарват пари в базите, да се налагат млади футболисти, че трябва да се обръща внимание на тях. Извинявам се много, но защото премиерът трябва да ни подсеща и да ни налага някои неща, но той като ги наложи сега всички ще започнат да обръщат малко повече внимание. Това е голата истина в България. Трябва да се създават млади футболисти и да се налагат в нашия футбол.

- Знаете, че това изграждане е комплексно – средата...

- Животът много се промени, но въпреки всичко, имам наблюдения за известен период в Локомотив Пловдив и си направих труда да гледам много мачове на юношески формации и в Трета лига. Доста време не бях гледал двубои от тази група. Извинявам се много, все пак се намират момчета. Има таланти – раждат се и ще продължават да се раждат. В Трета лига трябва да има правило, което за съжаление пак трябва да се наложи, да играят само млади футболисти и трима по възрастни. Сега там има отбори, примерно 35-40 години, моите уважения, но кой готвач, кой сервитьор - идват и играят. Те си работят хората, което също е за адмирации, но си има групи за това нещо. В Трета лига трябва да играят само малди футболисти и трима по-опитни.

- Това е една от спирачките на младите футболисти да играят в Трета лига – казват аз играя на лошия терен и се изправям срещу човек, който иска да ми счупи краката...

- Да, но когато се подобрят условията и когато се вкарат повече млади футболисти, смятам че ще им е приятно. Преди се правеха сборни отбори на Третите лиги, които играеха помежду си. Оттам се правеше селекция за по-високото ниво. Когато младите футболисти видят, че играейки в Трета лига могат да бъдат забелязани и им се дава шанс за по-горните групи, тогава ще им и повече такива играчи, които ще искат да играят. Нещата във футбола може да се променят в България стига да има желание и твърда ръка.

- Фактът, че моделът у нас е доста специфичен. Смятате ли, че като започнем от Втора лига надолу, голяма част от отборите са общински, че не са частни и нямат амбициите? Проблем ли е това?

- Не смятам, че е проблем. Доказа се във времето, че когато един отбор е общински и сега ми идва в главата един пример. Инициативен кмет на Самоков – направиха страхотна зала, много приятна. Когато има желание и добри намерения, Общината също, макар и скромно може да помага на даден отбор. Да, заплатите няма да са такива, каквито са при частните собственици. Обаче всичко, когато е навреме, примерно, когато е казано това е бюджета и футболиста получава да речем 500 или 1000 лева, нещата си идват на мястото.

- Актуалната ситуация в елита е, че има един Лудогорец, който се откъснал и има лъкатушещи грандове след него. Смятате ли, че титлата е предрешена вече?

- Не мисля, че титлата е предрешена вече. Човек винаги трябва да се надява, докато си отбор като ЦСКА и Левски. Трябва всеки да се бори докрай за трофей. Вярно е, че Лудогорец набра голяма инерция, играха в евротурнирите, оттам имаха приходи. Направиха си много добра стратегия с база, стадиони и добри футболисти се привлякоха. Но също и те имат колебливи моменти. Не е същият Лудогорец, който беше преди две години. Изпитват се колебания. Не можаха да стигнат чак толкова напред в турнирите. Въпреки, че попаднаха на Интер, но преди това играха с Лацио. Така, че и Лудогорец има колебливи моменти и трябва да се използват тези случаи, за да може някой друг отбор да стане шампион. Мисля, че и това ще се случи.

- Но виждаме, че Левски от един клуб, който се развиваше добре през последната година, изпадна в криза, която никой не можеше да предвиди, която е следствие на фактори не зависещи от футбола...

- Мисля, че Левски ще преодолее тази криза. ЦСКА също мина през такова нещо. Независимо от тежките моменти, които ги имат, това са големи марки. Милан също изпадна в криза, но Милан си е Милан, рано или късно отново ще се появи. Това е в семейството на големите, както са и ЦСКА, и Левски. Те не са извън него, но имат тежки моменти. Във всяко едно семейство има тежки моменти. Надявам се по-бързо да преодолеят тази криза.

- Хубавото е, че феновете на Левски успяха да се обединят по време на тази криза...

- Знаете каква е моята пристрастност, но въпреки всичко, това, което виждам и чета само чест прави на феновете, защото те трябва да поддържат отбора. Много интересно, че в България се обединяваме много, когато има тежки моменти. Излиза, че това е полезно за нас. Явно пропускаме, когато те са добри.

- Да поговорим за важия любим отбор. Вие сте потомствен армеец. Какво смятате, че не достигна на тима от „Българска Армия“ за титлата?

- Имам собствено мнение и без да засягам никой. Сигурно ще има някой, който ще се засегне, но аз съм свързан с този клуб, който в момента говори като фен. За мен ЦСКА не е в добро състояние като селекция, игрово. Проблемите при тях са с натрупване през последните няколко години. Те са, че не може да спечели трофей, а то си има причина. На мен лично, футболистите, които идват в последно време в ЦСКА, не ми харесват. Много треньори се смениха. Всички тези неща за мен си имат отражение върху отбора. Защо трябва да идват хора, пак ще кажа, и аз много години съм бил чужденец и нямам настройка към тях. Но аз си имам мнение. Идва един чужденец и той трябва да е една класа над всички, колкото и банално да звучи. Защо трябва да взимам 5-6 човека, които в течение на сезона да се опитвам да ги пращам по Америка или да ги връщам в Англия. През това време те са взимали и заплати. По-добре през този период си наложи две български момчета като Вальо Антов и Турицов. Това ще е 1000 пъти по-добре. Вземи чужденец, но нека бъде топ. А такъв трудно ще дойде в България, но може да се намери по-добър.

Александър Станков

източник: gong.bg

- В такъв случай, може би сте привърженик на случващото се в Славия, където се залага изцяло на българи?

- Адмирирам това, което става в Славия. Чест им прави. Дали по принуда или по някои причини, защото може би нямат огромни средства. Но имат си строго определен бюджет. Аз не мисля, че само това е причината, обиграват си българи, продават ги също. Вярно, имаше периоди, когато не се представяха добре и не им вървеше играта, не бяха толкова напред в класирането, но играха в евротурнирите. Но имат постоянство. Казано е, налагат се български футболисти и рано или късно резултатите идват. На всичкото отгоре после пладите носят и някаква печалба, защото всички търсят млади футболисти. Адмирирам това, което прави Славия, но също така си мисля, че и други отбори може да го направят.

- Фактор за развитието на Славия е и, че Златомир Загорчич е начело на тима от дълго време. Това рядко се случва с треньорите в България...

- Да, особено това важи за българските треньори. Никакво търпение към тях. Браво на Загорчич, който се задържа три години на поста. Не му се търсеха бързи резултати, но лека-полека с налагане, което му бе казано и той го направи, нещата си дойдоха на мястото. За мен 60-70% от отборите в България могат да го направят това. Тогава нещата ще станат по-добре. Вярно е, че тогава не могат да се търсят бързи резултати, но трябва да имаме много повече търпение.

- В такъв случай узрели ли сме за класиране на Европейско първенство?

- За мен винаги има шансове. Футболните хора трябва да сме оптимисти. Трябва да мислим така. Самата обстановка в България стана много негативна. Хората станаха много недружелюбни, не си ходят на гости, няма приятелства, а има само комерсионализъм. Тези неща ме побъркват. Трябва да сме оптимисти. Още повече, че форматът с Лигата на нациите ни даде възможност да играем с Унгария. Не можем да се сравняваме с тях като условия. Изживяха много тежка криза в дълъг период от време, но сега направиха много стадиони. Въпреки всичко, като качества във футболно отношение разлика почти няма. Може да се надяваме да победим в този, а и в следващия мач и да се класираме. Имаме шанс за това нещо.

- Смятате ли ,че младежкият национален отбор воден от Александър Димитров има също шанс да се класира за Европейско първенство?

- Разбира се, че има шанс за младежите. По мое време имахме голям шанс да се класираме на Европейско първенство и Олимпиада. Не ни достигна малко. Можеше би имаше приоритети тогава. Мъжете играеха с Люксембург. Винаги има такива приоритети и трябва да има разбирателство между колегите. Сигурен съм, че ако бяха Божинов и Чавдар Янков, контузии получиха Живко Миланов и Валери Домовчийски, щяхме да се класираме. Но не ми ги дадоха. Трябваше да наредят отгоре. Сега има добро поколение и добри футболисти. Нищо, че имат само мачове навън, мисля че ще отидат напред.