Главният архитект на София Здравко Здравков говори след срещата между собственика на ЦСКА Гриша Ганчев, синът му Данаил и Юлиан Инджов със спортния министър Радостин Василев.

БГНЕС
8 снимки

„Предстои обсъждане на плана на Борисовата градина, който ще бъде представен след два дни. Няколко са важните неща, свързани със стадиона на ЦСКА. Планът позволява да се реконстроура стадиона. Планът е определил допустимите намеси. Изцяло спортния клуб трябва да направи план на стадион, който до отговаря на изискванията на УЕФА. Ще продължим работата и да се представи проектно решение, което да изясни вписването на стадиона в паркова среда”, започна Здравков.

„Още 2019 година е издадена виза за проектиране. Футболният клуб може да подготви документация. Предстои дикусия на плана на 13 януари. До 4 февруари ще може да има консултации, на 17 февруари ще е заключителната дискусия. Стадионът може да е предмет на проект. Изцяло зависи от волята на министерството и спорният клуб как ще представят плана. Не виждам причина да има пречки, вече съм издал виза за реконструкция. Футболният клуб има своя билет, за да направи проектна документация. Възприето е в Борисовата градина да има спортни съоръжения. Те са четири на брой. Запазени са като статут. Изисква се вписване на новото съоръжение в чашката на съществуващото. Въпрос на проектантско решение е как ще бъде представен проектът. Възможността е от 2019 година. Може би е въпрос на взаимни договорки между министерството и спортния клуб. Напълно е възможно. Разговорите днес промениха начина на комуникацията. Нещата при взаимна мобилизация могат да се случат в кратък срок. Предложението е в посока промяна взаимоотношенията между спортния клуб и министерството. Формата, между която ще се уредят взаимоотношенията, трябва да бъде уговорена”, продължи той.

„Насипите с времето са компрометирани и не могат да бъдат използвани пълноценно. Проектът, който съм виждал, предвижда премахване на съществуващите писти, за да може там да се получат трибуни. Стадионът трябва да бъде съобразим в тази елипса. Дърветата могат да бъдат компенсирани, ако бъдат засегнати”, допълни Здравков.