Отборът на ЦСКА допусна изключително неприятно поражение с минималното 0:1 от ирландския Сейнт Патрикс Атлетик в първи мач от третия квалификационен кръг от турнира Лига на конференциите. Единстветното попадение падна в 87-ата минута и бе дело на резервата Серж Атакий, който се възползва от грешка в отбраната на българския тим.

Emona Tsoncheva / LAP.bg
100 снимки

"Червените" изиграха доста слаб за своите стандарти двубой, в който почти нищо не им се получи. Като цяло в срещата чисти ситуации липсваха. "Червените" отправиха четири удара, от които три бяха точни и контролипаха темпото в двубоя, докато ирландците отбелязаха с единствения си точен изстрел. Столичани не се предадоха до последния момент, но така и не успяха да стигнат до така важното попадение, което прави реваншът в Ирландия след седмица (11.08) доста труден.

Столичани ще имат цяла седмица за подготовка, след като двубоят им от петия кръг в efbet Лига срещу Ботев Пловдив през уикенда беше отложен.

Отзивите след мача:

Треньорът на Сейнт Патрикс: ЦСКА го чака по-труден мач в Ирландия

Саша Илич разочарован: Много индивидуални грешки, трудно е срещу такъв отбор​

Брадли де Нойер: Имахме положения, но трябва да бъдем по-концентрирани​

Линдсет: В реванша ще сме по-добри, щастлив съм, че съм в ЦСКА​

Матай: Много лош развой, бедствие е​

Пресконференция на Саша Илич след загубата от Сейнт Патрикс​


За ЦСКА участие в мача не вземе Иван Турицов, който не успя да се възстанови от контузия. На негово място стартира младият Асен Дончев, а на резервната скамейка останаха Мено Кох и Георги Йомов. В центъра на отбраната пък действаха Юрген Матей и Християн Петров.

На трибуните на Националния стадион, за да подкрепят "червените", бяха заели местата си Христо Стоичков, Мартин Петров и Теодор Салпаров.


Срещата стартира равностойно, като и двата отбора опитаха по няколко атаки, да бъдат активни и да наложат контрол върху мача. В деветата минута Били Кинг отправи първия удар в двубоя пред дъгата на наказателното поле, но високо над вратата на Густаво Бусато.

В следващите минути ЦСКА се настани по-трайно в половината на своя опонент, но така и не успяваше да стигне до удар или някаква опасност пред вратата на Джоузеф Ананг.

След половин час игра „червените“ организираха хубава атака по лявото крило, като Джереми Де Нойер нахлу в наказателното поле и опита да намери по земя почти от аутлинията, но бранител на гостите го изчисти в корнер и предотврати опасността.

Минута след това Маурисио Гарсес получи дълъг пас на левия фланг, влезе навътре в наказателното поле и стреля по земя. Вратарят Ананг изпусна топката, който бе в ръцете му, а след това последва сблъсък с Тибо Вион, а главният съдия отсъди нарушение в атака.

В последната минута от редовното време на първата част Амос Юга стреля от сериозна дистанция, но покрай дясната греда на гостите.

На почивката старши треньорът на ЦСКА Саша Илич пусна в игра Георги Йомов на мястото на Лазар Туфегджич.

Антон Узунов
21 снимки

В 52-ата минута Дойл бе изпуснат от защитата на столичани лед центриране от свободен удар отдясно, но не успя да овладее топката и да отправи изстрел, след което Бусато я улови.

След час игра за ЦСКА се появиха на терена Дауда Бамба и Джонатан Линдсет, които дебютираха за тима, на местата на Дюскенс Назон и Тибо Вион.

Секунди по-късно ирландците поискаха дузпа, след като претендериха, че Брадли Де Нойер е играл с ръка в наказателното си поле, но вместо това получиха жълт картон, този път не за бавене, а за спор със съдията.

В 64-ата минута гостите удариха греда чрез Дойл, след като беше изведен сам срещу Бусато, но впоследствие беше отсъдена засада на нападателя.

ЦСКА стигна до сериозна опасност пред вратата на Сейнт Патрикс в 75-ата минута . Станислав Шопов центрира от ъглов удар, а Юрген Матай опита да стреля с глава, но се получи подаване към далечната греда за Де Нойер, който не стреля много добре. Въпреки това вратарят на гостите Ананг не успя да излезе убедително и да улови, което позволи на Юга да отнеме и да центрира към далечната греда, където Маурисо Гарсес стреля с глава в малкото наказателно поле, но този път стражът на ирландците хвана топката в обятията си.

Десет минути преди края на редовното време ирландците организираха хубава контраатака, която  завърши с опасен изстрел на Кинг от дистанция, но в аут. Две минути след това гостите се възползваха от грешка на капитана на Матай и Дойл опита удар, но неточно.

В 87-ата минута Сейнт Патрикс успя да накаже сериозна грешка в защитата на ЦСКА. Асен Дончев върна лошо топката към Бусато, а резервата Серж Атакий първи стигна до топката, преодоля стража на „червените“ и отбеляза на празна врата – 0:1.

Две минути по-късно, след изпълнение на корнер, пред Джонатан Линдсет се откри възможност да шутира, но Ананг изби.

В 93-ата минута Браян Морено стреля от десетина метра, но право в ръцете на вратаря. Секунди по-рано футболистите на българския тим претендираха за дузпа заради игра с ръка, но не получиха такава.

Така приключи и двубоят, като по този начин „червените“ ще имат тежък реванш след седмица в Ирландия.


FT | ЦСКА – СЕЙНТ ПАТРИКС АТЛЕТИК  0:1

0:1 Серж Атакий 87'

Лига на конференциите, трети квалификационен кръг, първи мач

Стартови състави на двата отбора:

ЦСКА (4-3-3): 1. Густаво Бусато - 5. Брадли Де Нойер, 2. Юрген Матай (к), 6. Християн Петров, 16. Асен Дончев - 8. Станислав Шопов, 21. Амос Юга, 15. Тибо Вион - 11. Лазар Туфегджич, 9. Дюкенс Назон, 27. Маурисио Гарсес

Резерви: 25. Димитър Евтимов (вр), 3. Жеферсон, 4. Мено Кох, 7. Джонатан Линдсет, 10. Георги Йомов, 13. Галин Минков, 20. Йоан Бауренски, 22. Енес Махмутович, 23. Радослав Живков, 28. Браян Морено, 30. Дауда Бамба 

Старши треньор: Саша Илич

СЕЙНТ ПАТРИКС АТЛЕТИК (4-2-3-1): 1. Джоузеф Ананг – 19. Антони Бреслин ж.к., 4. Джоузеф Редмънд (к), 5. Том Гривости ж.к., 12. Хари Брочбанк – 6. Джейми Ленън ж.к., 16. Адам О’Райли – 15. Били Кинг, 8. Крис Форестър, 2. Бари Котър ж.к. – 9. Еоин Дойл   

Резерви: 23. Дейвид Одумосу (вр), 7. Серж Атакай, 10. Ронан Кофлан, 11. Джейсън МакКлеланд, 18. Бен МакКормак, 22. Сам Къртис, 25. Тих Тимерманс, 29. Патрик Барет, 45. Бабатунде Оуолаби

Старши треньор: Тим Кланси


Главен съдия: Мануел Шутенгрубер, Австрия

Стадион: Национален стадион „Васил Левски“, град София