Една от легендите на българския футбол Христо Стоичков изглежда вече окончателно загърби опитите да пробие в треньорския занаят. Проверка в сайта на треньорската школа у нас показва, че Камата е единственият роден специалист, който не е подновил лиценза си, който е изтекъл още преди 14 месеца. 

Другият, който също не е подновил лиценза си, е гъркът Христакис Косианос, който е имал право да упражнява професията до 30 юни тази година, информира вестник "24 часа". Така по всичко изглежда, че Стоичков ще се концентрира върху кариерата си на журналист в мексиканската телевизия "Унивижън". 

Той и без това отдавна не се занимава с треньорство. За последно води ловешкия Литекс през 2013 г., а за кратко беше обявен дори и за президент и треньор на ЦСКА през лятото на същата година, но тогава нещата не се получиха. 

Иначе кариерата на Камата стартира на 15 юли 2004 г., когато изненадващо получи поста на селекционер на България след края на участието ни на Евро 2004 в Португалия. Начело на родината изкара почти три години, в които не постигна никакви успехи, след това пое испанския Селта, с който изпадна от Примера дивисион. 

Последната му авантюра в чужбина беше начело на южноафриканския Мамелоди Съндаунс, но и там не постигна поставените му цели и след това дойде да работи за Гриша Ганчев в Литекс. Общо взето в треньорската си кариера Камата не постигна успехите и нивото, на които се радваше като футболист и с оглед на факта, че от дълго време вече е журналист, е решил да я загърби.