Отборът на ЦСКА се изравни на върха в Първа лига с шампиона Лудогорец, след като надделя с 2:0 над Дунав в Русе. „Червените“ на Нестор Ел Маестро надделяха с 2:0 след голове на Мауридес и Едвин Джеси.

Така „армейците“ събраха актив от 38 точки, толкова колкото има и Лудогорец. „Орлите“ обаче са с мач по-малко – срещу Локомотив Пловдив.

Първото полувреме на Градския стадион в Русе протече доста равностойно, въпреки че по-чистите голови положения се разкриха за домакините. Противно на логиката обаче, именно ЦСКА бе тимът, който успя да реализира.

Още в шестата минута на срещата русенци имаха две отлични възможности да открият резултата, но първо Ахмед Ахмедов, а след това и Борислав Балджийски не съумяха да стрелят към вратата на Черниаускас.

Следващото интересно положение в мача отново бе на сметката на „драконите“. Божидар Васев се понесе по левия фланг и центрира много добре към Ахмедов, който бе оставен абсолютно сам и от токата на дузпата стреля от въздуха, но доста неточно.

15 снимки

Първият удар към вратата на домакините дойде едва в 33-ата минута. Жоржиньо пробва да затрудни стража на Дунав, но с глава не успя да намери рамката на вратата.

Това обаче успя да стори голмайсторът на „червените“ Мауридес. Бразилецът откри резултата в 40-ата минута, когато получи отличен пас от Тиаго Родригес. Той центрира много прецизно от фаул, а за Мауридес не представляваше трудност да насочи коженото кълбо във вратата за 1:0.

Това бе девети гол за нападателя в Първа лига за ЦСКА през сезона.

През втората част ситуацията на терена коренно се промени, като възпитаниците на треньора Нестор Ел Маестро видимо вдигнаха оборотите, а резултатите не закъсняха. ЦСКА започна много силно второто полувреме и само две минути след подновяването на играта, „червените“ успяха да вкарат втори гол. Той бе дело на Едвин Джеси след асистенция на голмайстора Мауридес.

Джеси получи топката на границата на накaзателното поле отдясно, финтира бранител на домакините и с много прецизен удар с левия крак успя да прати коженото кълбо в далечния ъгъл на вратата. Стражът на домакините Антонов успя да докосне топката, но не и да я отклони, за да не влезе в мрежата.

След втория гол на гостите, Дунав определено започна да играе още по-трудно, а ситуациите пред вратата им започнаха да се редят една след друга.

Едвин Джеси, Мауридес и Николай Бодуров имаха прекрасни възможности, но в крайна сметка късметът бе на страната на домакините и резултатът се запази непроменен до края.

Най-добрата възможност за Дунав през втората част бе дело на Ахмед Ахмедов, който бе изведен зад отбраната на ЦСКА, но ударът му по диагонала не затрудни Черниаускас.

Така столичани записаха своя 12-ти успех в елита от началото на сезона и се изравниха по точки с лидера Лудогорец, който по-късно днес се изправя срещу Локомотив Пловдив.


ДУНАВ – ЦСКА 0:2

0:1 Мауридес 40'

0:2 Джеси 47'

Градски стадион, Русе

Рефер: Станислав Тодоров

Дунав: 86. Станислав Антонов, 5. Георги Динков, 16. Мартин Ковачев, 4. Петър Патев, 14. Божидар Васев, 7. Борислав Балджийски, 31. Красимир Станоев, 17. Иван Коконов, 83. Христо Попадийн, 98. Светослав Ковачев, 9. Ахмед Ахмедов

Старши треньор: Людмил Киров

ЦСКА: 30. Витаутас Черниаускас, 3. Жеферсон, 4. Божидар Чорбаджийски, 5. Николай Бодуров, 6. Рубен Пинто, 7. Жоржиньо, 8. ЕдвинДжеси, 11. Станислав Манолев, 15. Кристиан Малинов, 20. Тиаго Силва, 9. Мауридес

Старши треньор: Нестор Ел Маестро


Още по темата:

ЦСКА в леговището на русенските "дракони"

ЦСКА иска да се подсили с две шведски надежди