Българският национал Михаил Александров, който все още се възстановява и работи за връщането си на терена бе гост в студиото на „Домът на футбола” по DIEMA SPORT.

Александров е шампион и носител на Купата с Лудогорец, продукт на школата на ЦСКА.

Той засегна няколко теми, сред които предстоящото дерби Лудогорец - ЦСКА и ситуацитята около националния тим.

„Надявам се с бавни, но сигурни темпове да достигнем крайния резултат и вече да играя. Трябваше да се почисти коляното по време на втората операция и трябваше да почивам повече от очакваното. За съжаление не мога да дам точна прогноза кога ще мога да играя. Много хора минаха през това коляно. Гледам да се възстановявам ден за ден и се надявам това да отшуми. Гледам да съм позитивен. Смятам, че позитивизмът помага. Надявам да се върна на терена по-силен от преди”, обясни Мишо Александров за ситуацията около себе си.

По темата за предстоящото голямо дерби в Първа лига между Лудогорец и ЦСКА, Александров коментира:

„Няма какво да се лъжем това е двубоят, който ще реши титлата в България. Надявам се само и единствено да стане хубав двубой и двата тима да играят футбол. Някой път се получават едни изблици на нерви на фона на това, че на отборите им трябва победа. Смятам, че два класни отбора в Първа лига могат да направят един хубав мач. И двата отбора не са в най-добрата си форма, това е видимо, но те са показали, че са най-добрите отбори към момента и заслужено са на първите две места.”

На въпрос дали Лудогорец може да изпусне титлата, Михаил Александров заяви:

„Ако продължават по този начин е възможно. На мнение съм, че този отбор с този треньор е способен на много, стига да му се играе. Това е единственият проблем на Лудогорец, че понякога се отпуска прекалено много. Първа лига става малко безинтересна за тях. Няма как да се мотивираш в деня на мача, трябва да го правиш през цялата седмица. Сигурен съм, че те са достатъчно големи професионалисти. И преди съм казвал, че най-добрите към момента футболисти в Лудогорец имат нужда от смяна и то не затова, че не си вършат работата, а защото годините им вече натежават и ще трябва да се намери заместник рано или късно, а не виждам някой, който да е по-добър от тези трима футболисти в ядрото.”

„Не съм в отбора, не мога да коментирам, но имайки предвид футболистите, които играят там, смятам, че те са с класа над другите отбори. При всички положения имат доста класен отбор и не знам какъв е проблемът. Сега Лудогорец не е в толкова добра форма, колкото беше преди. Не може някой да ме убеди, че този мач е решен за един от двата отбора. На еднакво ниво са и ще разберем в края кой е победител. Няма какво да се лъжем Лудогорец прави най-силните си мачове, когато има напрежение. Винаги е ставало така, че са играли прекрасен футбол. Залогът е прекалено голям, за да си позволят да играят леко срещу ЦСКА”, сподели още Мишо Александров, а за треньорът Стойчо Стоев, той каза:

„Мисля, че той е треньор, който е доста добър психолог. Дава време на футболистите на адаптация. Държи ги в напрежение. Конкуренцията е налице. Всеки футболист е готов да даде максимума във всеки един мач. Мога да кажа само добри думи. Под негово ръководство отборът показа най-красивите си игри. Ако погледнем и статистиката Лудогорец се е справил с топ отборите. Там, където трябва победа, но зарядът не е толкова голям, отборът има колебания. Отдавам го на това, че отборът не е достатъчно мотивиран, но това идва от самите футболисти.”

„Не мога да твърдя колко е по-различе сега отборът в сравнение с времето, когато играех аз. Играл съм с доста от футболистите. Просто може би в един момент тази конкуренция трябва да се допълни с малко повече българи.Смятам, че младите са бъдещето – и Пламен, и Серкан вършат добра работа. В никакъв случай не оправдавам Марселиньо за действията му след смяната, но той е доста импулсивен, случват се такива неща. Той е достатъчно умно момче, за да си вземе поуките. Не мисля, че е в плюс за отбора да има сърдене и смятам, че всичко ще върви по план. Когато има победи в един отбор, всяко нещо, което е негативно се превърща в позитивизът. Тази победа е важна не само за крайното класиране, но и за атмосферата в отбора”, коментира още футболистът и добави:

„Колкото и да е важен Марселиньо за Лудогорец не мисля, че това е най-важният човек, който да решава нещата. Той може да изкаже мнение във всеки мач, но не мисля, че той е барометърът за Лудогорец откъм решения.”

За ситуацията в ЦСКА и треньорската смяна, Александров заяви: „Честно казано не съм в кухнята на ЦСКА и не мога да коментирам. Но от отборите, в които съм бил, когато има смяна на треньора, това не е плюс. Винаги има чувство на несигурност във футболистите. Не мога да кажа, че това е плюс, но затова футболистите са професионалисти. ЦСКА намали дистанцията на върха, играе красив футбол и феновете са зад тях. Трябва да покажат всичко това на терена. Със сигурност Лудогорец има повече имена, които са се доказали, но и младите в ЦСКА показват на какво са способни и че имат бъдеще. Не трябва да се подценяват.”

„Не знам често казано какво ще реши мача, не мога да определя какво ще се случи. В този мач всичко ми е черно. Равностойни са и двата тима. Не мога да кажа кой е по-добрият. Лудогорец разполага с по-класните футболисти и по-доказаните имена, но не мога да кажа, че са по-добри от ЦСКА”, коментира Михаил Александров.

По темата за националния отбор и очакваната смяна на Петър Хубчев, който може да бъде наследен от Красимир Балъков, Мишо Александров сподели: „Двама бивши футболисти, които са показа много и в България, и по света. Не мога да кажа нищо лошо. И в двута случая смятам, че националния отбор трябва да се движи напред, позитивно и с общи усилия да се върнем на мястото, където е бил. Не мисля, че трябва да се вкарва негативизъм в отбора, защото от време на време се случва това нещо. Това не помага на отбора и не го мотивира, а може само да го демотивира.”

„Максимум за даден отбор никога не мога да кажа, че има. Виждали сме доста по-скромни отбори да правят неща, които не са се очаквали от тях. В един отбор това е много субективно.Може би трябва да се намери правилната методика, начин на игра и да се следва докрай. На мен ми е много интересно някой като каже, че в този отбор няма футболисти, а момчетата играят в чужбина и са уважавани. А в същото време започват да се хулят тук тези футболисти. Приемаме го лично със сигурност. Не е приятно, когато си изграждаш име, да дойдеш тук и да те сравняват със земята. Единственият начин да покажеш на тези хора, че грешат е да покажеи всичко на терена. Не винаги се получава, това е нещо, което всеки трябва да разбере. Колкото и да си мотивиран в теб винаги има една нотка на несигурност, когато се сетиш за думите, които ти е казал някой”, заяви оше футболистът и продължи:

„В крайна сметка, ако ние играчите кажем – тези неща не са правилни, ще последва въпросът – кои сте вие. Смятам, че за един човек най-важното е да обича страната си. Нито едно от момчетата не се мисли за звезда. Аз самият не се чувствам такъв. При нас няма такъв футболист и не смятам, че някой се е главозамаял. Пожелавам на всеки да играе на високо ниво. Надявам се все някога хората да осъзнаят коя е правилната посока. Чувал съм какви ли не коментари за националния отбор.”