Черно море направи нещо историческо, след като се окичи със сребърните медали в първенството за първи път през този век и си осигури втората позиция в крайното класиране с победа над директния съперник ЦСКА с минималното 1:0 на Националния стадион „Васил Левски“ в София. Единственото попадение в срещата от четвъртия кръг на плейофите в Първата шестица на efbet Лига реализира Пабло Гарсия в 57-ата минута.

„Моряците“ бяха подпомогнати и от факта, че в 50-ата минута вратарят на „червените“ Густаво Бусато беше изгонен с директен червен картон заради нарушение срещу Уеслен Жуниор и игра с ръка извън наказателното си поле. Като цяло, столичани не убедиха изобщо с играта си, че заслужават нещо повече от загуба в двубоя, въпреки че и дузпа в тяхна полза беше отменена в 63-ата минута. Варненци, от своя страна, изиграха един много добре тактически построен двубой, в който се възползваха по най-добрия начин от възможността да си осигурят втората позиция.

Снимки: Startphoto.bg
100 снимки

По този начин ЦСКА ще завърши на третото място и ще трябва да играе бараж срещу седмия в подреждането, ако иска да си осигури участие в Европа догодина. След този двубой разликата между „червените“ и „моряците“ е пет точки при оставащ само един кръг до края на шампионата. Черно море пък ще бъде подгласник на шампиона на Лудогорец и ще играе в Лигата на конференциите, а впечатляващо постижение е и това, че варненци нямат загуба и нито един допуснат гол до момента в плейофите. В последния си мач за сезона столичани, които пък нямат успех след разделянето на първенството, гостуват на Локомотив Пловдив, докато Черно море ще приеме у дома Крумовград.

Standings provided by Sofascore

Старши треньорът на ЦСКА – Стамен Белчев, беше направил една промяна в сравнение с предишния двубой срещу Крумовград (1:1) отново в София. На мястото на Енес Махмутович в центъра на отбраната започна Браян Кордоба. На вратата бе Густаво Бусато, а пред него действаха Тибо Вион, Кордоба, Християн Петров и Сейни Санянг. Като опорни халфове бяха разположени капитанът Амос Юга и Марселино Кареасо. Малко по-напред бе Джонатан Линдсет, а по крилата оперираха Улуас Скаршем и Матиас Фаетон. Атаката пък отново бе водена от Тобиас Хайнц в отсъствието на наказания Фернандо Каранга.

Наставникът на Черно море – Илиан Илиев, заложи на вратата на национала Иван Дюлгеров, а пред него в защита действаха Цветомир Панов, Живко Атанасов, Влатко Дробаров и Даниел Мартин. В центъра оперираха Пабло Гарсия и капитанът Даниел Димов, а по крилата бяха разположени Илиан Илиев-младши и Андреас Калкан. По-свободна роля имаше Васил Панайотов зад Уеслен Жуниор, който водеше атаката. Правеше впечатление, че и „моряците“ не разчитаха на типичен централен нападател, въпреки че на пейката бяха голмайсторът Атанас Илиев и Исмаил Иса.

КЛАСИРАНЕ В efbet Лига / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

ЦСКА Черно море

източник: Sofascore.com


На трибуните да изгледа на живо двубоя беше Димитър Бербатов, който беше седнал в Сектор „А“ на Националния стадион.

Още преди да са изтекли и 30 секунди игра капитанът на домакините Амос Юга получи удар от другия капитан Даниел Димов и се наложи на терена и влезе лекарският на „червените“. След около две минути играта бе подновена и африканецът се завърна на терена.

Първият точен удар към едно от двете врати дойде в седмата минута и бе на сметката на домакините. Тибо Вион центрира отдясно в наказателното поле и качи топката на главата на Джонатан Линдсет, който надскочи Пабло Гарсия и стреля точно, но право в ръцете на вратаря Иван Дюлгеров.

Черно море отговори в 18-ата минута, когато организира хубава атака. Гостите преодоляха с лекота халфовете на ЦСКА, след което Андреас Калкан направи хубаво двойно с Уеслен Жуниор, който получи обратно топката, влезе в наказателното поле, но точно преди да стреля румънецът беше блокиран със самопожертвователен шпагат от страна на Вион. Французинът изби топката, но удари вратаря си Густаво Бусато, след което още веднъж се наложи на терена да се появи медицинският екип на домакините.

Снимка: Startphoto.bg
88 снимки

"Червените" стигнаха до нов точен изстрел в 24-ата минута. Топката бе центрирана от корнер към далечната греда, където Гарсия изпусна Тобиас Хайнц, а норвежецът засече от въздуха с десния крак, но Дюлгеров внимаваше и улови удара му.

В следващите минути домакините владееха повече топката, но чисти положения пред двете врати липсваха, а играта често беше накъсвана заради нарушения. По тази причина, в рамките на четири минути, жълти картони получиха Уеслен Жуниор от Черно море, Улаус Скрашем и Тобиас Хайнц от ЦСКА.

Две минути преди почивката от ЦСКА поискаха дузпа в своя полза. Матиас Фаетон изведе отляво в наказателното поле линдсет, който сви топката към първа греда, която рикошира в гърба на Влатко Дробаров. След това Хайнц пое кълбото, който падна в наказателното поле след съприкосновение с Живко Атанасов. Главният съдия Георги Кабаков, обаче, отсъди нарушение в атака на норвежеца. Съмненията, обаче, останаха, тъй като повторенията показаха, че защитникът на гостите закачи леко в краката на офанзивния халф на домакините.

"Червените" се акативизираха в края на първото полувреме и във втората от шестте добавени минути имаха добра ситуация пред вратата на Черно море. По подобие на първия удар на Хайнц, Вион центрира от корнер към далечната греда, където норвежецът беше непокрит и шутира силно от въздуха с левия крак. Топката, обаче, профуча много близо покрай дясната греда на Дюлгеров в аут.

Пет минути след почивката ЦСКА остана с човек по.-малко, след като директен червен картон получи вратарят Густаво Бусато. Сейни Санянг сбърка една нагледа лесна топка и в опита да си я върне с глава за своя вратар изведе Уеслен Жуниор на скорост. Бразилецът напредна към наказателното поле и беше буквално нокаутиран с лакът от Бусато, който, освен това, игра и с ръка извън пеналтерията. Георги Кабаков нямаше как да не извади директен червен картон за бразилския страж на домакините, а след това се наложи на терена да влезе и линейка, за да откара Уеслен в най-близкото медицинско заведение.

ЦСКА - Черно море / efbet Лига, плейофи, Първа шестица, четвърки кръг, 23.05.2024 г.

източник: Снимки: Startphoto.bg

ЦСКА - Черно море / efbet Лига, плейофи, Първа шестица, четвърки кръг, 23.05.2024 г.

източник: Снимки: Startphoto.bg

След това на терена се появи Атанас Илиев за гостите на мястото на контузения Уеслен Жуниор, докато резервният страж за ЦСКА Димитър Евтимов замени Тобиас Хайнц.

Черно море нанесе своя удар буквално след изпълнението на свободния удар след изгонването на Бусато. В 57-ата минута Атанас Илиев стреля директно, Димитър Евтимов изби топката, но никой от играчите в „червено“ не реагира след това, от което се възползва Пабло Гарсия, който от няколко метра направи точна добавка за 0:1.

ЦСКА тръгна да търси изравняването и в 61-ата минута първоначално получиха право да изпълнят дузпа. При ситуацията Живко Атанасов извърши нарушение срещу Тибо Вион в наказателното поле на гостите, след като защитникът удари с бутоните крака на французина. Георги Кабаков посочи бялата точка и Улаус Скаршем взе топката да изпълни наказателния изстрел. След около две минути арбитрите от системата ВАР подсказаха на Кабаков, че в началото на атаката Вион е в положение на засада и дузпата беше отменена.

„Моряците“ се дръпнаха в защита в следващите минути, докато ЦСКА атакуваше, но трудно стигаше до някакви опасности пред вратата на Дюлгеров.

Три минути преди края, обаче, „червените“ стигнаха до положение за гол. Християн Петров центрира отляво в наказателното поле на Черно море, където на далечната греда Амос Юга стреля от въздуха, но топката премина на сантиметри покрай лявата греда на Дюлгеров в аут.

До края на двубоя ЦСКА така и не успя да измисли нещо по-смислено в атака и така се прости са надеждите за директно класиране в Европа, като ще трябва да мине през бараж. Черно море, от своя страна, ще завърши страхотния си сезон на историческата втора позиция в класирането.


FT  | ЦСКА – ЧЕРНО МОРЕ  0:1

0:1 Пабло Гарсия 57'

Червен картон: Густаво Бусато (ЦСКА) 50'

Отменена дузпа: ЦСКА 63'

efbet Лига, плейофи, Първа шестица, четвърти кръг

Главен съдия: Георги Кабаков, град Пловдив

Стадион: Национален стадион „Васил Левски“, град София


Стартови състави на двата отбора:

ЦСКА (4-2-3-1): 1. Густаво Бусато ч.к. – 15. Тибо Вион, 13. Браян Кордоба, 6. Християн Петров, 3. Сейни Санянг – 21. Амос Юга (к), 26. Марселино Кареасо – 7. Улаус Скаршем ж.к., 10. Джонатан Линдсет, 11. Матиас Фаетон – 14. Тобиас Хайнц ж.к.

Резерви: 25. Димитър Евтимов (вр), 16. Георги Чорбаджийски, 30. Данило Асприля, 17. Емануел Шакич, 22. Енес Махмутович, 19. Иван Турицов, 27. Лазар Туфегджич, 4. Мено Кох, 8. Станислав Шопов

Старши треньор: Стамен Белчев

ЧЕРНО МОРЕ (4-2-3-1): 25. Иван Дюлгеров ж.к. – 2. Цветомир Панов, 3. Живко Атанасов, 25. Влатко Дробаров, 15. Даниел Мартин – 5. Пабло Гарсия ⚽, 27. Даниел Димов (к) – 11. Илиан Илиев-младши, 71. Васил Панайотов, 16. Андреяс Калкан – 99. Уеслен Жуниор ж.к.

Резерви: 84. Християн Славков (вр), 9. Атанас Илиев, 29. Берк Бейхан, 86. Исмаил Иса, 10. Мазир Сула, 17. Мартин Милушев, 32. Мартин Дичев, 39. Николай Златев, 4. Росен Стефанов

Старши треньор: Илиан Илиев